Sonda Chang’e-6 s-a întors în această dimineață pe Pământ și a aterizat într-o zonă deșertică din Mongolia Interioară. Ea a adus aproximativ două kilograme de mostre de sol și roci de pe Lună prelevate în timpul misiunii sale de 53 de zile. Misiunea este considerată o premieră și este salutată de oamenii de știință, întrucât partea întunecată a Lunii a fost până acum puțin cercetată din cauza solului accidentat. Totuși, conform experților, craterele mai puțin acoperite de fluxurile de lavă vechi ar putea aduce lămuriri asupra modului în care s-a format satelitul natural al Pământului.

Chang’e-6 și-a început misiunea pe 3 mai când a decolat dintr-un centru spațial din provincia insulară Hainan și a petrecut mai multe săptămâni pe “partea întunecată” a Lunii. În ciuda numelui, lumina ajunge în această zonă a Lunii, denumirea făcând referire doar la modul în care Luna și Pământul se rotesc, determinând o parte a satelitului natural al Terrei să nu fie niciodată îndreptată spre planeta noastră.

Pe 2 iunie, sonda a reușit să aselenizeze pe partea întunecată a Lunii, în bazinul Aitken de la Polul Sud lunar, unul dintre cele mai mari cratere de impact din Sistemul Solar. Pe 4 iunie, Chang’e-6 a decolat de pe partea întunecată a Lunii și a intrat pe orbita acesteia, “o performanță fără precedent în istoria explorării umane a Lunii” Vineri, Agenția Spațială chineză a declarat că sonda a parcurs 70% din drumul înapoi spre Pământ.

De-alungul anilor, China a mai trimis rovere robotizate, atât pe Lună cât și pe Marte, și își propune să trimită o misiune cu echipaj pe Lună înainte de anul 2030, urmând să construiască și o baza spațială acolo.

Surse alternative: France24, Space

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday