Sonda robotică chineză Chang’e-6 a aselenizat duminică, după o călătorie de 29 de zile. Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Spațiale Chineze (CNSA), a colectat cu succes eșantioane de sol lunar, în ultimele două zile, și, marți dimineață (după ora Beijingului) a intrat cu succes pe orbita lunară.  Agenția a explicat că sonda a rezistat “testului temperaturilor ridicate”, a forat suprafața Lunii și a prelevat mostrele cu un braț mecanic.

Întoarcerea pe Pământ este estimată să aibă loc pe 25 iunie, în regiunea Mongolia Interioară din nordul Chinei. China a mai adus mostre de roci de pe Lună, în 2020, însă de pe partea “apropiată”. 

Partea întunecată a Lunii este un punct dificil de atins, din cauza orientării sale față de Pământ, a distanței și a terenului cu cratere foarte mari și adânci. Cercetătorii chinezi au fost nevoiți să folosească un satelit pentru a direcționa și a menține comunicațiile cu Chang’e-6.

Un profesor de la Universitatea americană Brown a explicat că, în absența eșantioanelor prelevate de pe partea îndepărtată a satelitului natural al Pământului, “oamenii de știință nu pot înțelege pe deplin Luna ca un întreg corp planetar. Enigmatica parte îndepărtată este atât de diferită de regiunea mai apropiată, în atât de multe feluri”.

Misiunea de acum este o premieră internațională și subliniază ambițiile Chinei de a deveni o putere în domeniul explorării spațiale, notează CNN. Bill Nelson, administratorul NASA, a vorbit despre o “nouă cursă spațială” și a părut să recunoască faptul că ritmul în care Beijingul își desfășoară misiunile au determinat și Washingtonul să-și accelereze programul de întoarcere pe Lună. 

China și-a propus ca până în 2030, să ducă pe Lună propriii astronauți și să construiască o bază de cercetare la polul sud, o regiune despre care se crede că ar conține apă sub formă de gheață.

Surse alternative: CNN, BBC

Foto: CNSA, nasa.gov

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday