Administrația Spațială din China anunță duminică dimineața că Chang’e-6 a aselenizat fără incidente în bazinul Aitken de la Polul Sud lunar, unul dintre cele mai mari cratere de impact din sistemul solar. Misiunea sa este aceea de a aduce probe de sol din această zonă puțin explorată de pe satelitul natural al Pământului, aflat pe fața Lunii care nu este niciodată vizibilă de pe Pământ. Deși se numește “partea întunecată a Lunii” ea nu este lipsită de lumină, dar modul de rotație al Lunii și Pământului face ca aceasta să nu fie niciodată întoarsă spre planeta noastră. A fost fotografiată pentru prima dată în 1972, de misiunea NASA Apollo 16.

undefined

Lansată pe 3 mai, Chang’e-6 a ajuns în proximitatea Lunii pe 8 mai, iar de atunci a orbitat în jurul acesteia, poziționându-se pentru aselenizare. Partea din sondă care a ajuns pe Lună cântărește 3,2 tone, dar cea mai mare parte a ei, inclusiv un “rover lunar” despre care chinezii nu au informat inițial, va rămâne acolo.

Timp de două zile, drona chineză va folosi un burghiu și un braț robotic pentru a colecta circa două kilograme de sol lunar, iar apoi, o parte a ei, de circa 700 de kilograme, ar urma să decoleze pentru a se întoarce pe Pământ, după încă aproximativ 20 de zile. Nu s-a mai încercat până acum o decolare de pe “partea întunecată” a Lunii.

Oamenii de știință cred că această zonă, cercetată numai cu ajutorul sateliților trimiși în jurul Lunii, are cratere mai puțin acoperite de străvechi fluxuri de lavă, iar materialul colectat ar putea lămuri modul în care s-a format satelitul natural al Pământului.

China a mai trimis rovere robotizate, atât pe Lună cât și pe Marte, și își propune să trimită o misiune cu echipaj pe Lună înainte de 2030. Ulterior, ar urma să construiască și o bază acolo. SUA, care vor să trimită până în 2026 o astfel de misiune, susțin că programul spațial al Chinei este folosit pentru a masca obiective militare precum și un efort de a stabili dominația în spațiu.

Surse alternative: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday