Antony Blinken a declarat la emisiunea “Meet the Press” de pe NBC News că oficialii americani au îngrijorări profunde “privind posibilitatea unei operațiuni militare majore în Rafah, având în vedere daunele pe care le-ar provoca civililor de acolo. În absența unui plan credibil pentru a-i scoate pe aceștia din calea pericolului și de a-i sprijin, președintele a fost clar că nu am putea și nu vom sprijini o operațiune militară majoră acolo”. 

În acest fel, Blinken a încercat să explice de ce Administrația Biden a anulat livrarea a 3.500 de bombe către armata israeliană (IDF). El a reiterat că SUA rămân hotărâte să sprijine apărarea Israelului și că oprirea livrărilor de bombe a fost singura astfel de măsură luată până acum. Secretarul de stat a dorit să menționeze că Washingtonul nu are “o linie roșie” în colaborarea cu Israel, dar că ar putea lua noi măsuri, în cazul în care IDF va lansa o acțiune majoră în Rafah. 

Vineri, Departamentul de Stat a prezentat Congresului American în care a transmis că este “rezonabil să se evalueze“ că Israel a folosit arme de la americani în forme care încalcă legislația internațională privind drepturile omului. Documentul a subliniat, totuși, că nu sunt suficiente dovezi pentru a întrerupe livrările de echipamente militare. Acum, Blinken a încercat să scuze ambiguitatea raportului, spunând că situația din Gaza este una foarte complexă.

Israel a anunțat public că vrea să elimine “majoritatea liderilor de vârf și a forțelor rămase ale Hamas”, în Rafah, și a împrăștiat pliante prin care le-a cerut civililor să evacueze centrul orașului și alte cartiere importante. În Rafah, agențiile umanitare au estimat că sunt aproape 1,4 milioane de civili, majoritatea strămutați din alte părți ale Gazei.

Bilanțul deceselor în operațiunea militară israeliană din Gaza a depășit 35 de mii de oameni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas. Israelul spune că 620 de soldați au fost uciși în lupte.

Surse alternative: NBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday