Un purtător de cuvânt al armatei israeliene (IDF) a publicat o listă cu noile zone din Rafah care trebuie evacuate. Dacă săptămâna trecută, IDF a solicitat evacuarea periferiei estice a orașului, acum, avertismentul cuprinde centrul Rafah și cartierele Geneina și Khirbat al-Adas, amenințând cu strămutarea a cel puțin o sută de mii de persoane. Peste 150 de mii de persoane au fugit deja din Rafah spre zonele umanitare din nord.

“Vă aflați într-o zonă de luptă periculoasă. Hamas încearcă să își refacă capacitățile în regiune și, prin urmare, IDF va acționa cu mare forță împotriva organizațiilor teroriste din regiunea în care vă aflați. Toți cei care se află în aceste zone se expun la pericol, atât ei, cât și familiile lor”, se poate citi pe pliante împrăștiate prin Rafah.

Populația civilă este îndemnată să se relocheze într-o “zonă umanitară” extinsă desemnată în zonele al-Mawasi și Khan Younis (n.r albastru pe hartă), ușor spre nord față de Rafah. De altfel, oamenii sunt avertizați să nu se deplaseze spre frontiera israeliană.

Noile instrucțiuni sugerează o extindere majoră a operațiunilor sale militare în centrul Rafah și, cel mai probabil, pe toată întinderea orașului, explică The Guardian. Un ordin de evacuare separat a fost emis pentru nordul Gaza, în zona Jabaliya. În acest caz, civililor li se spune să meargă în adăposturi la vest de orașul Gaza.

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, a respins presiunile SUA de a amâna un atac asupra Rafah, afirmând că Hamas și-a stabilit acolo majoritatea liderilor de vârf și a forțelor rămase. Un raport al Departamentului SUA evaluează că Israelul a utilizat armele livrate de americani în moduri “incompatibile” cu legislația internațională privind drepturile omului, în Gaza. Aceasta este considerată cea mai puternică critică a americanilor de până acum la adresa Israelului.

Totuși, documentul subliniază că nu există încă suficiente dovezi pentru a lega armamentul furnizat de americani de încălcări și că, din această cauză, nu poate justifica sau recomanda o întrerupere a livrărilor de echipament militar către Israel. “Având în vedere dependența semnificativă a Israelului de articolele de apărare fabricate în SUA, este rezonabil să se evalueze că acestea au fost utilizate de forțele de securitate israeliene, începând cu 7 octombrie, în cazuri incompatibile cu obligațiile sale de drept internațional umanitar sau cu bunele practici stabilite pentru atenuarea daunelor cauzate civililor […] Nu dispunem de informații complete pentru a verifica dacă au fost utilizate în mod specific în acțiuni legate de încălcări ale dreptului internațional uman“, se arată în raport.

Constatările riscă să înrăutățească și mai mult legăturile cu Israelul, într-un moment în care cei doi aliați sunt din ce în ce mai în dezacord cu privire la planurile Israelului de a ataca Rafah, o acțiune la care Washingtonul s-a împotrivit în mod repetat.

Surse alternative: Sky News, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday