Șeful Statului Major al forțelor israeliene (IDF) a declarat, de la baza aeriană Nevatim, din sudul Israelului, că atacul iranian din noapte de sâmbătă spre duminică va primi un răspuns. Herzi Halevi spune că Israelul privește spre viitor și se gândește la următorii pași. Baza aeriană Nevatim a fost lovită în atacul cu rachete iranian, iar IDF a raportat pagube minore la infrastructură.

Această lansare a atâtor rachete, rachete de croazieră și drone către teritoriul statului Israel va primi un răspuns”, a precizat acesta.

Publicația israeliană The Times of Israel scrie că Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta “clar şi puternic” împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara.

Declarații acestuia vin după ce cabinetul de război al Israelului s-a reunit pentru a analiza cum și când să răspundă la atacul Iranului din weekend asupra țării. Premierul Benjamin Netanyahu a amânat până acum luarea unei decizii. Însă Benny Gantz, un membru-cheie al cabinetului, a făcut apel la ajungerea cât mai rapidă la un consens deoarece, consideră acesta, cu cât Israelul întârzie mai mult răspunsul la atacul Iranului, cu atât îi va fi mai greu să obțină sprijin internațional, conform declarațiilor oficialilor citați de CNN.

Tot duminică, președintele american Joe Biden i-a transmis lui Netanyahu că SUA nu vor participa la nicio acțiune ofensivă împotriva Iranului, deoarece nu își doresc o escaladare a conflictului. Biden a mai declarat că “interceptarea cu succes a atacului iranian este o victorie majoră”, iar un răspuns suplimentar din partea Israelului nu este necesar. Armata israeliană susține că a interceptat în noaptea atacului, cu ajutorul SUA, UK și Franței, 99% din cele 170 de drone și 150 de rachete lansate.

De asemenea, șeful Statului Major al armatei iraniene a declarat, duminică: “Operațiunile noastre s-au încheiat și nu avem intenția de a le continua”. Mai departe, a amenințat Israel să nu răspundă la atac, altfel Iranul va lansa o ofensivă mai amplă. Acesta a mai spus și că Teheranul a avertizat Washingtonul să nu susțină Israel, altfel vor fi vizate și bazele americane din Orientul Mijlociu. 

Surse: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday