CNN relatează că americanii le-au transmis israelienilor că decizia finală cu privire la modul în care vor reacționa la atacul Iranului le revine în întregime, dar că SUA doresc să prevină o escaladare a conflictului. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a cerut omologului său israelian, ministrul Yoav Gallant, să notifice SUA înainte de orice potențial răspuns la atacul iranian.

Mai mulți oficiali au declarat că, în cadrul conversației cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu de sâmbătă seara, Joe Biden a subliniat că interceptarea cu succes a atacului iranian este o victorie majoră, dar i-a sugerat că un răspuns suplimentar israelian nu este necesar.

Rămâne de văzut dacă Netanyahu acceptă sfatul președintelui american. Atacul fără precedent al iranienilor a venit într-un moment de tensiune profundă dintre SUA și Israel, din cauza modului de gestionare a războiului din Gaza. De-a lungul acestui conflict, limitele influenței americane asupra deciziilor israeliene au devenit evidente.

Duminică, John Kirby, purtătorul de cuvânt pe teme de securitate națională al Casei Albe, a lăudat “superioritatea militară” a Israelului și a explicat că eșecul atacului este dovada că Iranul nu este “puterea militară care pretinde că este“. De asemenea, a menționat și “superioritatea diplomatică a israelienilor, care au demonstrat că au prieteni în regiune și că întreaga lume este dispusă să-i ajute“.

De cealaltă parte, decizia Iranului de a lansa rachete și drone de pe propriul său teritoriu către Israel este un pas greu de trecut cu vederea, având în vedere tensiunile de lungă durată dintre cele două țări. Probabil că vor exista presiuni politice din interiorul Israelului pentru un anumit tip de răspuns. Kirby a spus că atacul – primul lansat de pe teritoriul iranian împotriva Israelului – nu trebuie să constituie neapărat începutul unui război regional mai larg.

Gallant a avertizat duminică că confruntarea cu Iranul “nu s-a încheiat încă“. Opțiunile de răspuns ale țării sunt discutate în timpul reuniunii cabinetului de război al Israelului, care se desfășoară în această după-amiază. Comandantul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran a avertizat că Teheranul va răspunde direct dacă Israelul va riposta.

Articolul integral al CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday