Update, duminică, ora 21:15: Un oficial israelian a declarat că reuniunea cabinetului de război al Israelului s-a încheiat fără o decizie legată de un răspuns la atacul de noaptea trecută, potrivit declarației oferite CNN sub protecția anonimatului.

Reuniunea a început după ora 15 (ora României) și a durat mai multe ore. Potrivit oficialului, IDF a primit sarcina de a veni cu opțiuni suplimentare de răspuns.

În același timp, a avut loc și un summit al G7, grupul celor mai dezvoltate șapte economii din întreaga lume. La final, liderii au condamnat atacul iranian și și-au reafirmat angajamentul față de securitatea Israelului.

Update, duminică, ora 11:10: Sardar Mohammad Bagheri, șeful Statului Major al armatei iraniene, a declarat duminică: “Operațiunile noastre s-au încheiat și nu avem intenția de a le continua”. Mai departe, a amenințat Israel să nu răspundă la atacul de noaptea trecută, altfel Iranul va lansa un atac chiar mai amplu. Bagheri a mai spus și că Teheranul a avertizat Washingtonul să nu susțină Israel, altfel vor fi vizate și bazele americane din Orientul Mijlociu.

Hossein Salami, comandantul Corpului Gardienilor Revoluției, a avertizat și el că Teheranul va riposta împotriva oricărui atac israelian împotriva “intereselor, oficialilor sau cetățenilor iranieni”, potrivit declarațiilor prezentate de Reuters.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), a anunțat că 99% din cele circa 300 de drone și rachete lansate de Iran asupra Israelului, noaptea trecută, au fost interceptate: “Este o realizare strategică semnificativă. Amenințarea iraniană a întâlnit superioritatea aeriană și tehnologică a IDF, combinată cu o coaliție de luptă puternică, care împreună au interceptat marea majoritate a amenințărilor”.

Hagari a detaliat că din 170 de drone kamikaze și 30 de rachete de croazieră, niciuna nu a pătruns în spațiul aerian israelian, fiind doborâte de IDF împreună cu SUA, Marea Britanie, Franța și Iordania. Din 120 de rachete balistice cu rază medie de acțiune, majoritatea au fost doborâte de sistemul de apărare Arrow și doar câteva au ajuns în Israel și au provocat daune minore unei baze militare din deșertul Negev, în sudul țării.

Conducerea israeliană nu a hotărât încă în privința modului în care va răspunde. Este de așteptat ca o decizie să fie luată în ședința cabinetului de război, care va începe la ora 15, conform unui oficial israelian, citat de The Times of Israel.

În ultimele ore, atât Israelul, cât și Irak, Libia și Iordania și-au redeschis spațiul aerian pentru cursele comerciale. Spațiul aerian al Israelului a fost închis timp de circa șapte ore, de la miezul nopții și până duminică dimineață, la 7:30.

Update, duminică, ora 6:40: Iranul a lansat inclusiv rachete asupra Israelului, în atacul fără precedent care a durat aproximativ cinci ore. Deși majoritatea dintre sutele de proiectilele au fost lansate de pe teritoriul iranian, o parte au venit și din Irak, Yemen și Siria, de la milițiile controlate de Iran.

Majoritatea rachetelor și dronelor au fost însă interceptate, inclusiv de sistemul de apărare aeriană Arrow (conceput pentru a doborî rachetele balistice la altitudine mare, mai degrabă decât dronele care se mișcă lent), dar și cu ajutorul “aliaților strategici din regiune”, înainte ca acestea să intre pe teritoriul israelian, a transmis IDF. Un număr foarte mic dintre ele au reușit să ajungă în Israel, dar au produs pagube minore.

Anterior, Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran a emis un avertisment către SUA, afirmând că orice sprijin sau participare la acțiuni împotriva intereselor Iranului va primi un răspuns decisiv, dar până la această oră se pare că bazele americane din regiuni nu au fost vizate de atacuri.

Președintele Joe Biden, care și-a întrerupt weekendul și s-a aflat la Casa Albă alături de echipa sa de Securitate Națională, pe toată durata atacului iranian, a transmis că angajamentul SUA față de securitatea Israelului împotriva amenințărilor iraniene “este ferm”. Acesta i-a spus lui Netanyahu că “atacurile Iranului au fost în mare măsură eșuate și au demonstrat capacitatea militară superioară a Israelului“. În cursul zilei de azi a fost convocată și o reuniune a liderilor G7. Și consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență duminică.

Update, Duminică, ora 1.30: Dronele iraniene au fost filmate, zburând la joasă înălțime, în estul Irakului, spre Israel, dar este raportată și o intervenție a aviației israeliene deasupra spațiului aerian al Siriei și Irakului, probabil pentru interceptarea acestora.

Potrivit unor oficiali americani, citați de ABC News, Iranul și milițile controlate de acesta în Siria, Liban și Yemen, au lansat spre Israel între 400 și 500 de drone, în ceea ce, militar, poartă numele “lovituri de saturație” menite să copleșească apărarea antiaeriană israeliană.

Un alt rol al lansării acestor valuri de drone este să mascheze sau să facă mai greu de identificat și interceptat rachetele de croazieră și balistice. Deocamdată nu a fost confirmată lansarea unor astfel de rachete.

Potrivit CNN, sistemele antiaeriene americane din Orientul Mijlociu, au interceptat deja o parte a dronelor lansate din Iran. Sunt raportate și decolări ale unor aeronave de atac britanice din Cipru, posibil în sprijinul apărării aeriene israeliene. Avioanele de luptă sunt cele mai eficiente în interceptarea rachetelor de croazieră, care zboară cu o viteză mult mai mare decât dronele și își pot schimba traiectoria.

Misiunea Iranului la ONU a dat publicității o declarație în care se arată că “acțiunea militară a Iranului a venit ca răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva sediilor noastre diplomatice din Damasc. Acum, problema poate fi considerată încheiată. Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian ar face o altă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Conflictul este între Iran și Israel – iar SUA trebuie să stea deoparte”.

Update, Duminică, ora 00:10: Presa iraniană relatează că Teheranul a lansat încă două valuri de drone în Israel. Irakul și Iordania și-au închis spațiul aerian. Potrivit estimărilor, primul val de done va ajunge pe teritoriul israelian în jurul orei 2:00.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a estimat că atacul se va desfășura probabil timp de câteva ore. “Statele Unite vor fi alături de poporul israelian și vor sprijini apărarea acestuia împotriva amenințărilor din partea Iranului“, a mai transmis doamna Watson.

Știrea în formă inițială: Armata israeliană (IDF) anunță că Iranul a lansat un val de zeci de drone spre Israel și că ar putea dura “ore” până să atingă ținte.

Benjamin Netanyahu a declarat că sistemele de apărare ale țării au fost desfășurate și că forțele armate ale țării sunt pregătite.

Am stabilit un principiu clar: oricine ne atacă, vom riposta. Ne vom proteja de orice amenințare și o vom face cu răceală și hotărâre“, a spus premierul israelian.

IDF a confirmat că aeronava “Wing of Zion”, versiunea israeliană a “Air Force One” din SUA, a fost ridicată de la sol, din “considerente operaționale“.

Atacul vine la câteva zile după ce Iranul a transmis că va lovi Israelul, în semn de ripostă pentru uciderea unui comandant în consulatul său din Damasc, Siria, pe 1 aprilie.

Știrea se actualizează pe măsură ce sunt disponibile informații noi.

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday