Președintele Joe Biden a susținut o declarație înaintea ședinței Camerei Reprezentanților privind proiectul de lege pentru acordarea de ajutoare militare Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Dacă la început, Biden i-a cerut președintelui, republicanul Mike Johnson, să urgenteze parcursul legislativ, în continuare, acesta și-a mutat atenția către Donald Trump, care în weekend a spus că ar încuraja Rusia să atace un aliat NATO care nu-și plătește contribuțiile. 

Despre acest comentariu, Biden a spus că “este stupid, rușinos, periculos și neamerican” și a insistat că “a vota acest proiect de lege înseamnă a-i ține piept lui Putin. A te opune înseamnă a-i face jocul lui Putin”. Mai concret, Joe Biden a declarat: “Miza era deja prea mare pentru securitatea americană, înainte ca acest proiect de lege să fie adoptat de Senat. Dar, în ultimele zile, miza a crescut. Asta pentru că fostul președinte a transmis lumii un semnal periculos și șocant, și neamerican. Cu doar câteva zile în urmă, Trump i-a făcut o invitație lui Putin să invadeze unii dintre aliații noștri, aliați din NATO. El a spus că, dacă un aliat nu cheltuiește suficienți bani pentru apărare, va încuraja Rusia <<să facă ce naiba vrea>>, ca să citez”.

Mai departe, Biden a punctat că comunitatea internațională a reacționat prompt și și-a exprimat îngrijorările față de afirmația lui Trump. “Vă puteți imagina un fost președinte al Statelor Unite spunând asta? Întreaga lume a auzit. Cel mai rău lucru este că Trump vorbește serios. Niciun alt președinte din istoria noastră nu s-a înclinat vreodată în fața unui dictator rus. Permiteți-mi să spun acest lucru cât se poate de clar: nu voi face asta niciodată. Este o prostie, este rușinos, este periculos. Este neamerican. Când America își dă cuvântul, înseamnă ceva, așa că atunci când ne luăm un angajament, îl respectăm. Iar NATO este un angajament sacru”.

Joe Biden l-a acuzat pe Donald Trump că privește NATO “ca pe o povară. Când se uită la NATO, nu vede o alianță care protejează SUA și lumea. Vede o rachetă de protecție. El nu înțelege că NATO este construită pe principiile fundamentale de libertate, securitate și suveranitate națională. Pentru că, pentru Trump, principiile nu contează niciodată. Totul este tranzacțional”. În final, președintele i-a amintit lui Trump că Articolul 5, în baza căruia țările din NATO își acordă sprijin militar reciproc, a fost folosit o singură dată în istorie, după atacurile teroriste de pe teritoriul american, din 11 septembrie 2001.

Pentru ca Administrația Biden să poată gestiona pachetele de ajutor militar, legislația care le cuprinde trebuie să treacă de Camera Reprezentanților, acolo unde republicanii dețin majoritatea. 

Surse alternative: The Guardian, The New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday