Racheta de croazieră antinavă a fost trasă din Yemen către USS LaBoon, în sudul Mării Roșii, înainte de a fi doborâtă lângă coasta Hudaydah, a transmis pe X (Twitter) Comandamentul Central al SUA. Aceasta a fost prima reacție a grupării, de când SUA și Marea Britanie i-au atacat săptămâna trecută bazele din Yemen. În ultimele două luni, gruparea houthi a lansat zeci de lovituri împotriva unor nave comerciale care tranzitau Marea Roșie spre Mediterană.

Houthi au transmis că cel puțin cinci persoane au murit și mai multe au fost rănite, ca urmare a atacurilor desfășurate de SUA și UK, și au amenințat că acțiunile “nu vor rămâne fără răspuns și nepedepsite”.

Atacurile houthi asupra navelor comerciale au început în noiembrie, ca urmare a războiului Israel-Hamas. Rebelii anunțaseră la acel moment că vizează navele care au legătură cu Israel, dar au fost lovite și alte nave, provocând indignare la nivel internațional. Companiile maritime au fost forțate să folosească rute ocolitoare de transport, ceea ce a dus la creșterea prețurilor și a termenelor de livrare.

O operațiune condusă de SUA, numită “Prosperity Guardian”, a început luna trecută, cu scopul de a descuraja atacurile. Nu este clar dacă americanii vor riposta la atacarea distrugătorului de către houthi, deși președintele Joe Biden a declarat anterior că SUA nu va ezita să “adopte măsuri suplimentare pentru a ne proteja poporul și libera circulație a comerțului internațional, dacă va fi necesar“.

Surse alternative: The Hill, Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday