UPDATE, ora 8.00. Comandamentul Central al SUA anunță că a lovit peste 60 de ținte din 16 locații ale militanților houthi. Au fost folosite peste 100 de muniții ghidate de precizie “de diferite tipuri”, lansate de aeronave, crucișătoare și un submarin.

UPDATE, ora 6.00. Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că a autorizat atacul care a fost efectuat cu succes. El a precizat că, pe 9 ianuarie, rebelii susținuți de Iran au efectuat un atac masiv direct asupra forțelor americane din Golful Aden.

Nu este clar cât de amplu este atacul, dar Associated Press vorbește despre represalii masive, în timp ce CNN susține că 12 ținte au fost lovite. Reuters citează un oficial houthi care spune că în Sana’a, capitala Yemen, au fost auzite trei explozii.

Comandamentul Central al SUA anunță că atacaul a debutat la ora 2:30 a.m. (ora Sana’a, 1:30 a.m. pe ora României), în coordonare cu forțele Regatul Unit și cu sprijinul celor din Australia, Canada, Olanda și Bahrain. Publică și imagini ce arată decolarea de pe un portavion (probabil USS Eisenhower, aflat în zonă)  a unor aeronave F-18 și a unui AWACS, pentru coordonare și comandă. Precizează că atacul a vizat sisteme radar, sisteme de apărare aeriană și locuri de depozitare și lansare pentru sisteme aeriene fără pilot, rachete de croazieră și rachete balistice. La rândul său, mai multe aeronave RAF Eurofighter Typhoon au decolat din Cipru pentru a se alătura atacului din Marea Roșie.

Începând din 17 octombrie 2023, militanții houthi, susținuți de Iran, au atacat fie cu drone sau rachete, fie cu bărci sau chiar elicoptere 27 de nave comerciale din 55 de țări, care treceau prin strâmtoarea Bab al-Mandeb și Golful Aden spre Marea Roșie și Golful Aden, după ce, inițial au încercat fără succes să lanseze rachete de croazieră asupra Israelului, ca răspuns la războiul din Gaza. Diverse linii maritime au suspendat operațiunile prin Marea Roșie și canalul Suez, preferând ruta mai lungă și mai scumpă în jurul Africii.

În Yemen, are loc de 20 de ani un război civil, între rebelii houthi, susținuți de Iran, și forțele guvernamentale, care mai controlează o mică parte din țar, marcată cu galben pe hartă. Din 2015, Arabia Saudită, care susține forțele guvernamentale, s-a implicat direct, conflictul devenind de facto un război prin intermediari între Iran și Arabia Saudită.

Știrea în forma inițială:

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak ține o ședință cu miniștrii, pe care urmează să îi informeze cu privire la posibilitatea unor răspunsuri din partea militarilor britanici și americani împotriva rebelilor houthi, scriu BBC și Sky News. Miercuri, ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat că lumea trebuie “să vegheze acest spațiu”, cu referire la un posibil răspuns al statelor occidentale la atacurile din partea houthi. 

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, a declarat că rebelii houthi din Yemen vor suferi consecințele, în cazul în care nu vor înceta atacurile din Marea Roșie: “Vom face ceea ce trebuie să facem pentru a contracara aceste amenințări”, a spus oficialul, care a explicat că SUA se vor consulta cu aliații și partenerii cu privire la fiecare pas de urmat.

Gruparea din Yemen, susținută de Iran, a atacat sau a hărțuit navele comerciale israeliene sau care au traversat Marea Roșie către Israel, spun ei, pentru a-și arăta sprijinul pentru Hamas. houthi controlează o mare parte din Yemen, iar atacurile sale au determinat mai multe companii de transport să evite Marea Roșie. 

SUA au răspuns cu formarea unei coaliții navale internaționale pentru protejarea navelor civile, la care au aderat Marea Britanie, Canada, Franța, Norvegia și Spania.

Surse alternative: BBC, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday