După riposta SUA și UK asupra bazelor houthi din Yemen, liderul militanților pro-iranieni a amenințat cu o intensificare a atacurilor asupra navelor comerciale, iar barilul de țiței european (BRENT) a depășit, pentru prima dată în acest an, valoarea de 80 de dolari pe baril. Escaladarea conflictului riscă să atragă și o posibilă blocare de către Iran a strâmtorii Hormuz dintre Golful Persic și Marea Arabiei, pe unde tranzitează aproximativ 20% din petrolul comercializat la nivel mondial.

Dar, arată o analiză a Financial Times, deja Intertanko, o asociație internațională a operatorilor de tancuri petroliere, care reprezintă aproape 70% din capacitatea mondială de transport de hidrocarburi la nivel internațional, i-a avertizat vineri pe membrii săi “să stea departe de strâmtoarea Bab al-Mandeb”. Traderii de energie și produse energetice au avertizat că o creștere a prețurilor este iminentă.

În același timp, tot transportul de mărfuri între China și Europa este afectat, din decembrie și până acum costul mediu pentru aducerea unui container de la Shanghai la Rotterdam dublându-se, până la peste 3.000 de dolari. Numai în ultima săptămână acesta a crescut cu 8%, ruta mai lungă, în jurul Africii, producând și o perturbare a aprovizionării cu componente pentru fabricile din Europa. Tesla și Volvo au anunțat că sunt nevoite să își suspende temporar activitatea de la unele uzine din UE, din această cauză. FT arată că deja peste 90% din traficul naval care tranzita Marea Roșie și canalul Suez spre Mediterană s-a mutat pe ruta din jurul Africii.

“Întrebarea cheie acum este dacă aceste acțiune militare telegrafiate ale Washingtonului vor atinge scopul intenționat, acela de a reduce riscul Mării Roșii ca rută de transport sau, din contră, va extinde acest război care durează deja de trei luni”, a comentat pentru FT Helima Croft, fost analist CIA, acum la RBC Capital Markets.

Bob McNally, fost consilier al președintelui George W Bush, a calculat că prețul petrolului ar putea crește cu aproximativ 15% dacă conflictul ar mai da semne de extindere.

Sursa: FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday