Ministerul britanic al Apărării menționează că avioanele folosite la operațiune, printre care Shadow R1 (folosesc senzori speciali și sunt capabile să comunice rapid cu sateliți pentru colectarea și transmiterea de informații – foto), nu vor fi înarmate și au ca sarcină exclusivă identificarea locațiilor în care sunt ținuți ostaticii luați de grupările teroriste, inclusiv Hamas. Informațiile obținute privind ostaticii vor fi apoi împărtășite cu Israelul. Peste 130 de ostatici sunt ținuți în Gaza, conform estimărilor. 

“Siguranța cetățenilor britanici este prioritatea noastră […] În sprijinul activității de salvare a ostaticilor în curs de desfășurare, Ministerul Apărării va efectua zboruri de supraveghere deasupra Mediteranei de Est, inclusiv deasupra Israelului și a Fâșiei Gaza”, transmite Ministerul britanic al Apărării.

Marea Britanie a trimis anterior nave de război și avioane în estul Mării Mediterane pentru a contribui la depistarea amenințărilor la adresa stabilității regionale, inclusiv a transferului de arme către grupurile teroriste. În trecut, alte operațiuni în sprijinul recuperării ostaticilor au fost efectuate și de Pentagon, care a transmis, la începutul lunii, că Armata SUA a trimis drone fără pilot neînarmate deasupra Fâșiei Gaza. 

Acum două zile, acordul de încetare a focului dintre Israel și Hamas a luat sfârșit, după ce gruparea teroristă a fost acuzată că a încălcat, cu o oră înainte de expirarea înțelegerii, condițiile armistițiului. Luptele s-au reluat vineri, când IDF a declarat că a lovit peste 400 de ținte ale Hamas, după încheierea armistițiului de o săptămână.

Biroului premierului Benjamin Netanyahu, a transmis, de asemenea, că Israelul și-a retras echipa de negociatori de la Doha, Qatar, după ce ar fi fost atins “un punct mort al discuțiilor“, din cauza încălcării condițiilor armistițiului de către gruparea teroristă.

Surse alternative: BBC, The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday