Premierul spaniol interimar Pedro Sánchez a declarat, sâmbătă, că susține acordarea unei amnistii controversate celor implicați în tentativa eșuată de independență a Cataloniei din 2017, în speranța că va convinge partidele din regiune să îl susțină în guvern.

“În interesul Spaniei și pentru apărarea coexistenței între spanioli, apăr astăzi amnistia în Catalonia pentru evenimentele din ultimul deceniu”, a declarat Sanchez în timpul unei reuniuni a Comitetului Federal al Partidului Socialist la Madrid.

Sánchez, care încearcă să formeze un guvern de coaliție la trei luni de la alegerile neconcludente, a ajuns la un acord de coaliție cu partidul de extremă-stânga Sumar, în această săptămână. 

Totuși, sprijinul celor 31 de parlamentari ai partidului Sumar, din Camera Inferioară, nu este suficient pentru a-i asigura funcția de premier. Sánchez are nevoie de sprijinul mai multor partide regionale mai mici, precum cele separatiste catalane Esquerra Republicana de Catalunya ERC și Junts, care au solicitat o lege de amnistie care, cel mai probabil, vizează peste 1.400 de persoane implicate în tentativa eșuată de independență. Mai mult, cele două partide și-au condiționat susținerea de un nou scrutin pentru independență.

“Pentru a continua să mergem înainte, trebuie să depășim toate episoadele care în trecut ne-au divizat”, a declarat Sánchez. A adăugat că partidul său “se raportează la probleme cu capul pe umeri” și că 80% dintre catalani au susținut un acord pe această temă.

Posibila amnistie a declanșat o furtună politică în Spania. La începutul lunii octombrie, zeci de mii de persoane au protestat pe străzile din Barcelona împotriva planurilor controversate ale premierului de a acorda separatiştilor catalani o amnistie și l-au acuzat că pune în pericol statul de drept pentru propriul câștig politic. De asemenea, în septembrie, un sondaj de opinie a arătat că 70% dintre respondenți (dintre care 59% susținători socialiști) erau împotriva unei amnistii.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday