În jur de 50 de mii de persoane au mărșăluit pe străzile Barcelonei, fluturând steaguri spaniole și catalane, pentru a protesta împotriva unui posibil acord de amnistie pe care socialiștii spanioli vor să îl încheie cu catalanii ca să își asigure sprijinul necesar la votul parlamentar pentru învestirea guvernul Sanchez.

Ultimele alegeri generale din Spania nu au avut un rezultat concludent. După încercarea eșuată a conservatorului Alberto Nunez Feijoo de a forma următorul guvern, Regele Spaniei l-a desemnat candidat la funcția de prim-ministru pe Pedro Sanchez, premierul în exercițiu. Sanchez are nevoie de sprijinul partidelor separatiste catalane Junts și Esquerra Republicana de Catalunya, pentru a obține voturi din parlament.

În acest sens, Sanchez a oferit o amnistie separatiștilor catalani, care se confruntă cu acțiuni în justiție în legătură cu tentativa de declarare a independenței în 2017, în schimbul sprijinului lor pentru a-și putea relua asuma rolul de premier.

Propunerea lui Sanchez a atras un val de furie din partea populației și chiar din partea unor membri ai partidului său, care susțin că “o amnistie nu poate fi folosită ca monedă de schimb pentru ca el să rămână la putere”.

Amnistia ar viza peste 1.400 de persoane implicate în tentativa de declarare a independenței în 2017, printre care se numără persoane aflate în închisoare și care se confruntă cu acuzații. Ar fi cea mai mare amnistie din Spania, de la cea din 1977, acordată pentru infracțiunile comise în timpul dictaturii lui Francisco Franco. 

La marș au fost prezente personalități ale extremei drepte, inclusiv liderul opoziției Alberto Nunez Feijoo, al cărui Partid Popular a câștigat alegerile din iulie, dar care nu a avut sprijinul necesar pentru a forma un guvern, în ciuda unei alianțe cu Vox, partid de extremă dreapta, al cărui lider, Santiago Abascal, a participat, de asemenea, la miting.

Surse: France 24, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday