Partidul Socialist Spaniol (PSOE), condus de Pedro Sánchez, și coaliția de extremă-stânga Sumar, condusă de Yolanda Díaz, au semnat un acord pentru obținerea sprijinului necesar formării unui guvern de coaliție. Acordul promite implementarea unei serii de măsuri sociale, inclusiv creșterea salariului minim și reducerea orelor de muncă pe săptămână, fără a micșora salariile.

Însă, pentru a rămâne la putere, Pedro Sánchez mai are nevoie de sprijinul mai multor partide regionale mai mici, deoarece acordul cu Sumar nu îi asigură majoritatea necesară pentru formarea guvernului. Sanchez va întâmpina dificultăți în acest sens, în special în obținerea sprijinului partidelor separatiste catalane Junts și Esquerra Republicana de Catalunya, până pe 27 noiembrie.

La începutul lunii octombrie, zeci de mii de persoane au protestat pe străzile din Barcelona împotriva planurilor sale controversate de acorda separatiştilor catalani o amnistie pentru implicarea în referendumul din 2017, în schimbul sprijinului politic de care are nevoie pentru forma un guvern.

În urma alegerilor neconcludente din iulie, partidul lui Pedro Sanchez a ieșit pe locul al doilea, după Partidul Popular. Deoarece Partidul Popular nu a reușit să obțină majoritatea în parlament, nu a putut forma un guvern, iar Sanchez a fost însărcinat să își formeze propriul guvern. 

Surse: POLITICO, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday