Drona a fost considerată o amenințare pentru forțele americane din nord-estul Siriei, potrivit unui oficial american citat de Wall Street Journal. Astfel, s-a luat decizia ca o aeronavă americană F-16 să fie ridicată de la sol pentru a coborî drona, care era înarmată cu muniție aer-sol.

Episodul are loc în timp ce Turcia desfășoară atacuri aeriene împotriva militanților kurzi, care au revendicat atacul cu bombă de duminică, din capitala Ankara. În prezent, în Siria se află aproximativ 900 de trupe americane, care au colaborat cu luptători conduși de kurzi împotriva ISIS.

Ministerul turc al Apărării a negat informația, susținând că drona nu aparține forțelor armate turcești.

WSJ menţionează că doborârea dronei ar putea escalada tensiunile dintre Turcia și SUA, ambele membre NATO, apărute pe fondul strategiei militare pe care SUA o desfăşoară în Siria, excluderii Turciei din programul F-35 și legăturilor dintre președintele Erdogan și Rusia.

În iulie, Erdogan s-a răzgândit în privința cererii Suediei de a adera la Alianța Nord-Atlantică, pe care a blocat-o luni de zile, după o convorbire cu Joe Biden. Însă decizia lui Erdogan trebuie aprobată de parlament. Presa turcă relatează că Erdogan condiționează aprobarea finală de decizia SUA privind vânzarea de avioane de luptă F-16.

Surse alternative: WSJ, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday