Statul California a intentat un proces civil împotriva companiilor ExxonMobil, Chevron, Shell, BP și ConocoPhillips, precum și a Institutului american de Petrol (API). În plângerea depusă, administrația semnalează că directorii acestor entități cunosc de peste 60 de ani că dependența de combustibili fosili “ar putea provoca rezultate catastrofale, dar au ascuns aceste informații de public și de factorii de decizie politică, promovând în mod activ dezinformarea pe această temă”.

La începutul anului, revista Science a publicat un raport în care a arătat că cercetătorii de la ExxonMobil au anticipat cu exactitate evoluția și efectele încălzirii globale. Compania a ales să plătească pentru studii academice și pentru articole care să pună la îndoială fenomenul. Recent, Wall Street Journal a dezvăluit, într-o anchetă de presă, că Exxon a acționat în secret pentru diminuarea preocupărilor legate de schimbările climatice, în ciuda faptului că la nivel declarativ a susținut Acordul de la Paris și, implicit, a recunoscut că arderea combustibililor fosili influențează clima.

Acum, California vizează ca grupurile să formeze un fond pentru compensarea daunelor care vor rezulta în viitor, din cauza fenomenelor meteorologice extreme. În ultimii ani, statul s-a confruntat de nenumărate ori cu incendii de vegetație și inundații. Institutul american de Petrol și Shell au replicat că politica climatică trebuie dezbătută în Congres, nu în sala de judecată. 

Presa internațională scrie că acesta este cel mai recent caz dintr-o serie de alte zeci, intentate de primării și state din SUA. Acțiunile în instanță le au ca model pe cele împotriva companiilor din industria tutunului și cea farmaceutică, în care municipalitățile au ieșit câștigătoare. 

Surse alternative: The Guardian, DW

Foto: VanderWolfImages | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday