Consilierul președintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, a postat un mesaj pe Twitter/X în care critică modul în care România a acționat, după ce bucăți dintr-o dronă rusească au căzut în Deltă, pe teritoriul românesc: “Desigur, nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce articolul 5 și să intre în război cu Rusia din cauza unei cutii de metal căzute pe un câmp românesc. Nu este cazul”, subliniază Podoliak în postare.

Acesta atrage atenția asupra faptului că Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României și al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei dintr-un singur motiv – pentru că există tăcere”. Oficialul ucrainean cere României să puncteze mai ferm că este inadmisibil să-i fie încălcat spațiul aerian pentru atacarea Ucrainei: “De exemplu, prin declararea faptul că ești pregătit să dobori aceste rachete și drone dintr-o anumită rază pentru a-ți proteja granițele. În cele din urmă, punctul cheie este faptul că este necesar ca Ucraina să fie ajutată cât mai curând posibil cu sisteme suplimentare de apărare aeriană, desfășurate în zonele de frontieră. Acest lucru va crește semnificativ securitatea țărilor care se învecinează cu Ucraina și va limita capacitățile speculative și provocatoare ale Rusiei. Avem nevoie de acțiuni, nu de “tăcerea mieilor”…”

Reamintim, în ciuda informărilor și dovezilor venite de la Kiev, incidentul a fost infirmat de către MApN și președintele Klaus Iohannis, care au asigurat populația că “nu a existat nicio piesă și nicio dronă și nicio parte a unui dispozitiv care a ajuns în România”. Totuși, ulterior, Ministrul român al Apărării a recunoscut că bucăți din drona rusească au fost găsite în satul Plauru, din județul Tulcea. Acesta a explicat că “informațiile pe care le aveam erau absolut corect și real formulate. […] Descoperirea a fost făcută cu întârziere pentru că vorbim de suprafețe foarte mari. Informarea mea inițială s-a bazat pe ce am avut la dispoziție la acel moment. A fost făcută cu bună credință și nu aveam nimic de câștigat. Sub nicio formă nu s-a încercat ascunderea incidentului și nu am vrut să ascundem găsirea bucăților de dronă”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday