Președintele Klaus Iohannis a susținut astăzi, la Cincu (Brașov), o alocuțiune în cadrul vizitei la Centrul Național de Instruire Întrunită “Getica”, împreună cu prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel.

Președintele a fost întrebat de jurnaliști despre cel mai recent incident privind informații oficiale venite din partea ucraineană, conform cărora drone rusești au căzut și au detonat pe teritoriul României, în timpul unui atac asupra portului Ismail de pe Dunăre. Reamintim că Ministerul român al Apărării a infirmat categoric informațiile. Ulterior, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a transmis că Kievul are dovezi fotografice.

Î: Domnule președinte, au existat mai multe îngrijorări ieri, după declarații făcute de oficiali ucraineni, cu privire la faptul că drone rusești au căzut și au explodat chiar pe teritoriul României. Știm foarte bine, Ministerul Apărării a dezmințit această informație, însă șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a spus că există inclusiv imagini cu asta, și a spus “există tendințe de a încerca să nu escaladeze interpretarea anumitor informații, ca să nu se implice NATO într-un conflict direct”. Ați cerut mai multe informații din partea ucrainenilor, ați primit astfel de informații? Cum comentați? Pentru că există aceste întrebări. Există sau nu în România în acest moment acest incident?

Klaus Iohannis: Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă și nicio dronă și nicio parte a unui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului nostru național, am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația: nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă da, suntem îngrijorați fiindcă aceste atacuri au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Chiar azi mi-a spus domnul ministru al Apărării, atacuri verificate la 800 de metri de granița noastră, deci foarte foarte aproape. Suntem alerți, atenți, și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați. Pot să spun că România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din istoria noastră.

Î: Spuneți că nu au căzut drone pe pământ românesc, însă de la sfârșitul lunii iulie atacurile Rusiei tot continuă în zona Dunării, și am putea spune că e firesc să va așteptați, într-un moment sau altul, să cadă totuși și pe pământ românesc ceva. Cum aveți de gând să reacționați dacă se va întâmpla? E posibil să se declanșeze articolul 5? E posibil ca un batalion de aici să fie trimis pe frontieră, de exemplu, să se angajeze în operațiuni de luptă?

Klaus Iohannis: La ultimul summit NATO am hotărât asupra unor lucruri concrete și știu exact cine, când și ce trebuie să facă dacă pică ceva pe pământ NATO, dacă are loc un eveniment, dacă magnitudinea evenimentului este ceva ce depășeşte lucruri foarte clar statuate în procedurile noastre, știe toată lumea foarte clar când și cum să facă. Aceste informații nu sunt de domeniul public, sper că înțelegeți. Cu siguranţă, da, avem un scenariu, da, avem un plan pentru fiecare incident posibil. E evident, nu înseamnă şi că ne dorim să se întâmple aşa ceva. Nu ne dorim să aibă loc aceste incidente pe pământ NATO, care, în cazul de față, este România.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday