Potrivit unui document intern emis de preşedintele juntei, scurs pe internet şi confirmat de oficiali din domeniul securităţii, junta a dispus starea de alertă maximă în Niger, pentru a permite forţelor militare “să evite să fie surprinse”. 

“Amenințările de agresiune la adresa teritoriului național se resimt din ce în ce mai tare”, se arată în document.

Lovitura de stat din Niger a avut loc acum aproximativ o lună, când armata l-a arestat pe președinte, a suspendat constituția și principalele instituții și a închis granițele. De atunci, Uniunea Africii de Vest (ECOWAS) a încercat să negocieze cu liderii puciului, iar ulterior a declarat că este gata “de o posibilă utilizare a forţei” pentru a restabili ordinea constituțională, dacă eforturile diplomatice eșuează. Totuşi, vineri, blocul s-a declarat dispus “să încerce din răsputeri să se adapteze eforturilor diplomatice”, deși nu exclude total o intervenție.

“ECOWAS nu a declarat război poporului din Niger și nici nu există un plan, așa cum se pretinde, de a invada țara”, a declarat președintele Comisiei ECOWAS.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday