Un ofițer superior, înconjurat de soldați, a declarat la televiziune că “forțele de apărare și de securitate au decis să pună capăt regimului pe care îl cunoașteți. Acest lucru vine ca urmare a deteriorării continue a situației de securitate și a proastei guvernări economice și sociale. Toți partenerii externi sunt rugați să nu intervină. Frontierele terestre și aeriene sunt închise până la stabilizarea situației.”

În același timp, starea de asediu și o interdicție de circulație nocturnă au fost introduse până la noi ordine.

Președintelui din Niger, Mohamed Bazoum, arestat încă de miercuri dimineață, a vorbit la telefon cu secretarul de stat american, Antony Blinken, care i-a promis sprijin din partea Washingtonului, iar secretarul general al ONU a declarat că organizația îl susține pe președintele ales democratic în 2021. CNN explică faptul că Bazoum este un aliat cheie al Occidentului în lupta împotriva militanților islamiști din Africa de Vest. 

Nigerul se confruntă cu două insurgențe islamiste, grupări afliate atât al-Qaeda, cât și ISIS, fiind active în țară. De la declararea independenței, în 1960, în Niger au avut loc patru lovituri de stat care au răsturnat puterea, și mult mai multe tentative de lovituri de stat. 

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday