După summitul de urgență din capitala Nigeriei, Uniunea Africii de Vest (ECOWAS) a emis un comunicat ultimativ, în care acordă autorilor loviturii de stat din Niger o săptămână pentru a preda puterea. Liderii celor 14 țări membre (sunt 15 cu tot cu Niger) precizează că au în vedere sancțiuni financiare, restricții de călătorie și o zonă de excludere aeriană, iar, în final, ar putea apela și la acțiuni militare.

Ei condamnă implicarea “unor națiuni străine și a contractorilor militari ai acestora” în lovitura de stat din Niger, cu referire implicită la Rusia și grupul de mercenari Wagner, al cărui lider a salutat lovitura de stat.

O analiză The Telegraph arăta săptămâna trecută interesele și posibila implicare a Rusiei în lovitura de stat militară din Niger.

Știrea, în forma inițială

Summit-ul va avea loc astăzi, la Abuja, Nigeria, şi se va axa pe dezbaterea unor noi acțiuni de presiune asupra armatei, care a preluat controlul în Niger. După discuţii, transmite Reuters, liderii din ţările vest-africane ar putea lua în considerare, pentru prima dată, o intervenție militară pentru a restabili conducerea președintelui Mohamed Bazoum.

Inclusiv junta militară din Niger se declară pregătită pentru o intervenţie armată. Purtătorul de cuvânt al juntei, colonelul Amadou Abdramane, speculează că “obiectivul summitului este de a aproba un plan de agresiune împotriva Nigerului printr-o intervenție militară iminentă la Niamey, în colaborare cu alte țări africane care nu sunt membre ale Comunităţii Economice și cu anumite țări occidentale”. Junta a continuat prin a solicita cetățenilor din capitală să iasă în stradă, începând cu ora locală 7:00 (9:00, ora României), pentru a protesta și pentru a-și arăta sprijinul pentru noii lideri militari.

Reuters adaugă că şefii de stat ai Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest și ai Uniunii Economice și Monetare a Africii de Vest ar putea suspenda Nigerul din instituțiile sale, ar putea tăia accesul țării la banca centrală și la piața financiară regională și ar putea închide frontierele.

În urma unei reuniuni de urgență, care a avut loc vineri, Uniunea Africană a emis o declarație prin care le-a solicitat militarilor să se întoarcă în cazărmi și să restabilească ordinea constituțională în termen de 15 zile. Nu a precizat însă ce se va întâmpla după aceea.

Niger, deşi este una dintre cele mai sărace țări din lume, primind aproape două miliarde de dolari pe an în asistență pentru dezvoltare (potrivit Băncii Mondiale), este un important partener de securitate al Franţei și al Statelor Unite.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday