Update ora 22:50 Gruparea Wagner a postat un mesaj pe canalul său de Telegram, Gray Zone, în care confirmă informaţiile legate de moartea lui Evgheni Prigojin.

“Evgheni Viktorovici Prigojin, șeful Grupării Wagner, erou al Rusiei, un adevărat patriot, a murit ca urmare a acțiunilor trădătorilor Rusiei. Dar chiar și în Iad el va fi cel mai bun!”, se arată în postare.

Update ora 21:55 Președintele american Joe Biden a fost informat despre incidentul aviatic din Rusia, a anunțat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate. El a adăugat că ”nimeni nu ar trebui să fie suprins, dacă se confirmă că Evgheni Prigojin se afla la bordul avionului prăbușit”, conform declarației citate de CNN.

Autoritatea pentru Aviație Civilă din Rusia a anunțat prăbușirea unui avion privat în regiunea Tver, la nord de Moscova. La bord se aflau zece persoane, inclusiv Evgheni Prigojin, care au decedat.

Potrivit Autorității, avionul Embraer efectua o cursă de la Moscova la Sankt Petersburg. A fost lansată o anchetă cu privire la incident.

În urmă cu două luni, Prigojin a susținut că militarii ruși au atacat o tabără a mercenarilor Wagner, din spatele frontului. Într-un videoclip publicat pe rețelele sociale, i-a acuzat pe liderii militari de la Kremlin că au gestionat prost desfășurarea războiului din Ucraina și că mint în legătură cu evoluția frontului.

Sub conducerea sa, trupele Wagner au pornit în coloană către Moscova, dar când au ajuns la periferiile capitalei, s-au oprit din drum și s-au întors la bază. Decizia a fost luată în urma unei înțelegeri intermediate de Aleksandr Lukașenko.

Kremlinul a renunțat, ulterior, la toate acuzațiile pe numele lui Prigojin și a liderilor grupării Wagner. Ca parte a înțelegerii, luptătorilor li s-a permis să se angajeze în Ministerul rus al Apărării sau să plece în Belarus.

Într-un mesaj audio postat la câteva zile, Prigojin a susținut că ”scopul marșului nostru nu a fost de a-l înlătura pe Vladimir Putin, ci de a evita distrugerea grupării Wagner”.

Luni, liderul Wagner a postat primul clip video de după rebeliunea din iunie. Imaginile sugerau că acesta s-ar afla în Africa. De altfel, Prigojin, îmbrăcat în uniformă militară și cu o armă în mână, a vorbit despre eliberarea continentului african.

Știrea se actualizează

Surse alternative: BBC, Sky News, TASS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday