Update, ora 23.20. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a anunțat că acuzațiile împotriva lui Evgheni Prigojin și trupelor  Wagner vor fi retrase de către autoritățile ruse pentru a evita ”vărsarea de sânge”. Acesta a adăugat că luptătorii Wagner care doresc să semneze un contract cu Ministerul Apărării pot, iar cei care au participat la revolta de astăzi nu vor fi urmăriți penal.

Presa de stat rusă relatează că șeful trupelor Wagner, Evgheni Prigojin, va pleca în Belarus. ”Mă veți întreba ce se va întâmpla cu Prigojin personal? Dosarul penal împotriva lui va fi abandonat. El va merge în Belarus”, a declarat Peskov într-o conferință telefonică cu reporterii.

Update, ora 21.28. Postul de televiziune rusesc RT a difuzat imagini de la Rostov, unde trupele Wagner îşi strâng artileria şi par că se pregătesc să părăsească oraşul.

Update, ora 20:35. Președintele Belarusului, Lukașenko, anunță că a avut o discuție telefonică cu șeful Wagner, iar Prigojin a acceptat să oprească marșul trupelor sale spre Moscova. “Evgheni Prigojin a acceptat propunerea președintelui Belarusului Alexandru Lukașenko de a opri circulația persoanelor înarmate ale companiei Wagner pe teritoriul Rusiei și de a lua măsuri suplimentare pentru a reduce tensiunile”, spune administrația din Belarus.

Ulterior, Evgheni Prigojin a publicat o nouă înregistrare audio în care susține că își întoarce trupele din drumul către Moscova, pentru a evita “vărsarea de sânge din Rusia”: “Gruparea Wagner a realizat faptul că sângele rusesc va fi vărsat de una dintre părți. Ne întoarcem și ne îndreptăm în cealaltă direcție, spre taberele noastre, în conformitate cu planul“, a spus el într-un mesaj pe Telegram.

Update ora 18.45. Trupele Wagner au ajuns în regiunea Moscovei, fără a întâmpina o rezistență serioasă, și probabil vor intra în oraș după căderea întunericului. Primarul Moscovei cere populației să stea în casă. Vladimir Putin se confruntă acum cu cea mai serioasă amenințare de când este la putere, iar următoarele 24 de ore sunt critice. Într-o analiză CNN se arată că rebeliunea luptătorilor Wagner, care marchează acum Rusia, era atât inevitabilă, cât și imposibilă, în același timp. Inevitabilă deoarece proasta gestionare a așa-numitei “operațiuni speciale în Ucraina” a arătat că numai un sistem atât de omogen, închis și imun la critici, precum Kremlinul, ar putea supraviețui unei asemenea “aventuri”. În același timp, un război civil în Rusia părea imposibil având în vedere că toți criticii lui Vladimir Putin dispar misterios, sunt otrăviți sau suferă morți neașteptate. 

Evgheni Prigojin este însă creația lui Putin, iar armata privată Wagner a fost numită până acum Armata lui Putin. Acesta este motivul pentru care CNN îl numește pe Prigojin Frankenstein – după declarația de sâmbătă dimineață, în care Putin a vorbit de un act de trădare, dar fără a-l nominaliza pe Prigojin. Canalele Wagner au transmis că Putin a ales tabăra greșită, “dar nu-i problemă, în curând vom avea alt președinte”. 

Cu excepția unor atacuri aeriene (în care Armata Rusă a pierdut, după unele surse, trei elicoptere și un avion de transport) deocamdată mercenarii Wagner nu au întâmpinat o rezistență armată serioasă în drumul lor din Ucraina până la Rostov, apoi de la Rostov la Voronej și acum spre Moscova. Autoritățile ruse au creat blocade, sparte de mercenari, iar apoi au săpat șanțuri în autostradă pentru a opri înaintarea convoaielor Wagner. Bloggerul militar Rybar observă faptul că e ciudat că rebelii înaintează atât de repede și se întreabă ce se întâmplă cu adevărat. Deși nu se știe exact cât de numeroși sunt mercenarii Wagner care desfășoară acum un marș asupra Moscovei, Igor Girkin, fostul comandant al trupelor ruse din Donbas, spune că numărul soldaților ruși din jurul Moscovei este cel puțin dublu, dar adevărata întrebare este dacă aceștia “vor avea chef să lupte”. Soldații Wagner au o reputație de mercenari sângeroși, dar mai ales bine antrenați, în rândurile Armatei Ruse, care are acum în Ucraina soldații profesioniști, iar în spatele frontului, în Rusia, sunt trupe ale Ministerului de Interne și recruți din Garda Națională.

CNN consideră că, la începutul conflictului dintre Wagner și Ministerul Apărării, deraierea lui Evgheni Prigojin părea pentru o parte dintre analiștii și experții militari o farsă orchestrată chiar de Putin, pentru a-și ține sub control generalii. “Farsa” s-a transformat însă într-o amenințare în toată regula, iar CNN spune că Prigojin pare a fi planificat de mult această “izbucnire”. Justificarea și pretextul pentru lansarea a ceea ce șeful grupării militante a numit un “marș al dreptății” a părut urgentă și spontană – un aparent atac aerian lansat de forțele ruse asupra unei tabere a soldaților Wagner, atac negat de Ministerul rus al Apărării – la doar câteva ore după ce Prigojin arătase adevăratele rațiuni din spatele invadării Ucrainei.

CNN mai aduce în discuție și ipoteza încercării lui Prigojin de a-l împinge pe Vladimir Putin să reorganizeze Ministerul Apărării, pe care șeful Wagner l-a criticat public timp de luni de zile. Discursul lui Putin a eliminat însă și această ipoteză. Elita Rusiei este acum pusă în dificultatea de a alege între regimul “șubred” al lui Putin și mercenarul “Frankenstein” creat chiar de președintele rus.

Update ora 17. Ziarul economic rus Vedomosti relatează că forțele de securitate au început să ocupe poziții strategice în sudul Moscovei. În imaginile publicate se observă militari ruși purtând veste antiglonț și înarmați cu arme automate în apropierea unei autostrăzi care leagă capitala Rusiei de sudul țării (inclusiv de cele două regiuni aparent ocupate de rebeli). Fotografiile mai arată, de asemenea, un elicopter survolând deasupra astostrăzii.

De asemenea, conform agenție de stat Tass, care citează un parlamentar rus, luptătorilor Wagner li s-a promis o amnistie dacă depun rapid armele.

Update ora 16.30. Guvernatorul regiunii Lipețk confirmă că o coloană de vehicule ale grupării Wagner, care transportă echipament militar, înaintează prin localitățile din district, scrie agenția TASS.

Informația a fost distribuită anterior de publicația de limbă rusă Meduza care a precizat că, pe baza unei înregistrări video geolocalizate de agenția de presă, un convoi al Wagner a fost observat trecând prin satul Krasnoe.

Totodată, agenția rusă de presă Ria Novosti relatează că președintele Vladimir Putin a promulgat o lege care permite arestarea pe o perioadă de 30 de zile a tuturor cetățenilor care încalcă legea marțială în regiunile în care aceasta a fost impusă.

Update ora 15. Reuters confirmă, pe baza mărturiilor unui reporter de pe teren, că elicoptere militare rusești au deschis focul asupra unui convoi Wagner care înainta prin orașul Voronej, către Moscova. Potrivit publicației, cel puțin un tanc și un camion cu remorcă făceau parte din convoi.

Pe contul de Telegram al biroului de presă al lui Evgheni Prigojin a fost postat un alt mesaj audio în care o voce similară cu cea a șefului Wagner transmite că “țara susține acțiunile grupării Wagner pentru că este un «marș al dreptății». Am fost atacați, mai întâi de artilerie, apoi de elicoptere. Cu toate acestea, am trecut (prin orașele rusești) fără probleme și nu am atins niciun cetățean“. În înregistrarea audio se mai precizează că Wagner nu a ucis nicio persoană în drum spre Rostov și a prelaut controlul asupra sediului Districtului Militar de Sud din Rostov fără să tragă vreun foc de armă.

Update ora 14.30. Guvernatorul regiunii Lipețk, situată la nord de regiunea Voronej, către Moscova, le-a solicitat locuitorilor să rămână în casă și să evite călătoriile, indiferent dacă sunt cu maşina personală sau mijloacele de transport în comun. Surse ale BBC susțin că mercenarii Wagner au ocupat situri militare din oraș.

Update 14.25. Autoritățile de la Moscova au sporit măsurile de securitate, după ce șeful grupului de mercenari Wagner a afirmat că a preluat controlul asupra tuturor siturilor militare din orașul Rostov pe Don.

Update, ora 14. Conform unor informații neconfirmate, elicoptere ale armatei ruse au deschis focul asupra trupelor Wagner pe autostrada ce leagă Rostov de Moscova, în apropierea orașului Voronej.

Update, ora 13.30. Guvernatorul regiunii Rostov avertizează asupra pericolului unui război civil. Acesta îndeamnă oamenii să fie alături de președintele Putin: “Au fost momente în istoria Rusiei când unii au vrut să despartă societatea noastră și să aprindă flăcările războiului civil… a dus la o catastrofă. Nu putem permite să se întâmple din nou. Regiunea Rostov este de partea Președintelui! Dragi compatrioți, trebuie să fim uniți!“.

Update, ora 13.05. Un incendiu la un depozit de petrol a izbucnit în orașul Voronej, conform The Guardian. Nu este clar dacă incidentul are legătură cu rebeliunea trupelor Wagner. Ziarul independent rus Novaya Gazeta relatează că pe canalele locale de Telegram sunt distribuite imagini cu o coloană de fum negru.

Conform unor informații neconfirmate, aviația rusă este cea care a atacat depozitul. Într-unul dintre videoclipurile postate pe rețelele sociale, un elicopter survolează depozitul, care la scurt timp explodează.

Update, ora 13. Guvernatorul regiunii Voronej spună că Armata Rusă ia ”măsurile de luptă” necesare în orașul Voronej. “În cadrul operațiunii de combatere a terorismului de pe teritoriul regiunii Voronej, forțele armate ale Federației Ruse efectuează măsurile operaționale și de luptă necesare. Vă voi ține la curent pe măsură ce situația evoluează“, a declarat Alexander Gusev.

Update, 12.50. Gruparea Wagner a postat un mesaj audio pe canalul său de Telegram. Vocea pare să fie a lui Evgheni Prigojin, care răspunde la discursul lui Putin din această dimineaţă: “În legătură cu trădarea de patrie, președintele s-a înșelat profund. Noi suntem patrioți, am luptat și încă luptăm. Nimeni nu are de gând, așa cum a solicitat președintele, FSB sau oricine altcineva, să ne recunoască vinovăția”.

Update, ora 12.30. Surse BBC au confirmat că mercenarii Wagner au preluat controlul asupra tuturor instalațiilor militare din orașul Voronej, aflat la jumătatea distanței dintre Rostov-pe-Don (pe care Wagner susţine că îl controlează) și Moscova.

Între timp, guvernatorul regiunii Voronej, Aleksandr Gusev, a avertizat că circulă multe rapoarte false despre o mișcare a unei coloane blindate în regiune.

Anterior, au apărut raportări conform cărora autostrada M-4, din sudul Rusiei, care se întinde spre nord, de la Rostov la Voronej şi până la Moscova, a fost restricţionată pentru traficul civil. De asemenea, în presă au apărut informaţii conform cărora ar fi folosită de convoaiele luptătorilor Wagner.

Potrivit Ministerului Transporturilor din Regiunea Moscova, autostrăzile M-5 „Ural”, M-2 „Crimeea” şi Iaroslavl sunt parțial blocate.

Update, ora 12.15.  În mediul online au apărut videoclipuri care arată cum bărbaţi înarmați și vehicule blindate înconjoară cartierul general al Districtului militar de sud al Rusiei, centru de decizie cheie pentru războiul din Ucraina, din orașul Rostov pe Don, în sudul țării. La momentul actual, este neclar dacă persoanele înarmate sunt soldați ruși, care încearcă să securizeze clădirea, sau membri ai grupului de mercenari Wagner.

Update, ora 11.14. Comitetul Național Antiterorism din Rusia a transmis, într-un comunicat, că a dispus introducerea unui regim de operațiuni antiteroriste pe teritoriul Moscovei și în regiunea Voronej. Potrivit presei de stat ruse, este pentru prima oară când astfel de măsuri au fost anunțate în aceste regiuni.

Mecanismul antiterorist include, pe lângă altele, verificarea documentelor, protecția consolidată a ordinii publice, monitorizarea convorbirilor telefonice, restricționarea comunicațiilor, şi restricționarea circulației vehiculelor și a pietonilor pe străzi.

Update, ora 10.05. Președintele Vladimir Putin s-a adresat națiunii. A numit rebeliunea ”un cuțit în spate pentru ruși”. A admis că situația în Rostov este una complicată.

Luptăm pentru siguranța cetățenilor noștri și pentru integritatea teritorială. Este o întrebare existențială pentru Rusia. Trebuie să fim uniți. Trebuie să facem totul pentru a opri această mișcare. Este o mișcare din interior. Aceasta este trădare față de cei care luptă pe front. Este un cuțit în spate pentru cetățenii ruși. Intrigile și toate celelalte acțiuni au adus la o neliniște masivă. Tragedia acestui război a făcut ca și rușii să cadă victime acestuia. Lucrul ăsta s-a întâmplat din cauza unor evenimente oportuniste. Nu vom lăsa ca acest lucru să se repete, ne vom apăra patria. Este Trădare. Este vorba despre ambiția unor forțe endemice. Eroii care au eliberat zonele ocupate din Ucraina încearcă să restabilească dominația Rusiei asupra acestor teritorii. Luptăm împotriva anarhiei. Este o lovitură pentru poporul nostru, iar măsurile pe care le vom lua vor fi extrem de dure. Oamenii care sunt responsabili vor fi aduși cu certitudine în fața justiției. Forțele armate și alte agenții au primit instrucțiuni și au fost luate unele măsuri restrictive în regiunea Moscova și alte regiuni. Situația din Rostov rămâne complicată. Ca președinte al Rusiei și comandant suprem, fac tot ce se poate pentru a respinge acest atac și pentru a mă asigura că cetățenii noștri rămân în sigurață. Mă adresez tuturor implicați, să nu-și asume participarea în niciun fel de conflict armat. Vom apăra cu siguranță întreg teritoriul și poporul rus”, a declarat Vladimir Putin.

Update, ora 10.00. Gruparea Wagner susține că a preluat controlul asupra tuturor facilităților militare din orașul Voronej, situat la aproximativ 600 de km distanță de Moscova. 

Unitățile militare din Voronej sunt acum sub controlul Wagner. Armata trece de partea poporului“, se arată într-o scurtă informare publicată de grupare pe canalul de Telegram.

Update, ora 9.30. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite că președintele rus se va adresa națiunii “în curând”, fără însă a oferi o oră exactă a discursului televizat.

Institutul pentru Studierea Războiului evaluează că “rebeliunea lansată de șeful Wagner, Evgheni Prigojin, este puțin probabil să reușească“. În raportul său zilnic, ISW precizează că nu poate confirma veridicitatea videoclipului postat vineri de Prigojin, care pare să arate o tabără distrusă a mercenarilor Wagner. Evgheni Prigojin susține că tabăra sa a fost atacată din spatele frontului, adică de către militarii ruși, provocând un număr mare de victime, dar ISW ia în considerare și posibilitatea ca videoclipul să fi fost realizat doar în scop ilustrativ.

În același timp, institutul american mai transmite că Prigojin pare să fi calculat greșit situația și cum aceasta va evolua, crezând că va avea sprijinul președintelui Putin în conflictul cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, având în vedere relația fragilă din trecut a lui Putin cu Șoigu. “Această situație este însă aproape imposibilă, […] având în vedere că ultimele răspunsuri date de Kremlin la situația tensionată indică o fermă condamnare a lui Prigojin“, se mai arată în comunicatul ISW.

Update, ora 8.00. Situația în Rusia este confuză, după ce liderul Wagner pare a fi inițiat o rebeliune militară menită să răstoarne cel puțin conducerea Armatei Ruse. Într-o postare de pe Telegram de sâmbătă dimineața, Evgheni Prigojin este primit fără luptă la sediul Districtului Militar de Sud de către generalul Iunus-Bek Ievkurov, adjunctul Ministrului Apărării. Prigojin spune că ministrul Șoigu, care s-ar fi aflat la acest sediu a fugit de acolo.

Într-o altă înregistrare, doar audio, distribuită pe Telegram, Prigojin susține că trupele sale au fost atacate de elicoptere peste noapte, în timp ce se deplasau din Ucraina spre Rostov, dar au reușit să doboare elicopterele respective. Această informație nu a fost confirmată din surse independente.

Update, ora 1.00. Agenția oficială Tass publică un comunicat oficial al serviciului de securitate FSB în care acesta susține că nu ar fi existat niciun bombardament al Armatei Ruse asupra unei tabere Wagner. Declarațiile și acțiunile lui Prigojin sunt de fapt solicitări pentru declanșarea unui conflict civil armat pe teritoriul Federației Ruse și sunt o lovitură în spate dată militarilor ruși care luptă cu forțele ucrainene fasciste. (…) Facem apel la luptătorii Wagner să nu facă greșeli ireparabile, să oprească orice acțiune în forță împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale și perfide ale lui Prigojin și să îl aresteze pe acesta”, se arată în comunicatul FSB.

Într-o declarație video transmisă pe Telegram, generalul Serghei Surovikin, cel care conduce efectiv ceea ce Kreminul numește “Operațiunea specială din Ucraina” și pentru care Prigojin și-a declarat în trecut susținerea, le cere și el mercenarilor Wagner să se oprească, dar pare a confirma deplasarea acestora de pe front spre Rusia: “Vă cer să vă opriți, inamicul așteaptă ca situația politică internă să se înrăutățească în țara noastră! Înainte de a fi prea târziu, vă cer să vă supuneți voinței și ordinelor președintelui ales de poporul Federației Ruse! Opriți coloanele și readuceți-le în bazele de concentrare! Toate problemele trebuie rezolvate cu mijloace civile, numai sub conducerea Comandantului Suprem al Forțelor Armate Ruse”, spune Surovikin.

Update, sâmbătă, ora 00.30. Informații contradictorii și neconfirmate, pe canalele ruse de Telegram, privind o insurecție a trupelor Wagner împotriva Armatei Ruse. Se știe cu certitudine doar faptul că Evgheni Prigojin, șeful Wagner, a îndemnat deschis la rebeliune, iar FSB a deschis o anchetă împotriva acestuia.

Pe diferite canale de Telegram din Rusia circulă informații, neconfirmate, privind o intrarea în stare de alertă a trupelor FSB, OMON (ale Ministerului de Interne) și GRU (serviciile speciale ale Armatei Ruse), după ce finanțatorul Wagner a amenințat direct cu o insurecție armată împotriva ministrului Apărării. Potrivit BBC (ediția în limba rusă) trupele ministerului Apărării din garnizoana Moscova și din regiunea Rostov ar fi fost puse în stare de alertă. Bloggerul militar Rybar arată însă că alerta a fost declanșată încă de ieri și a fost cauzată de pericolul unor atacuri ale agenților ucraineni infiltrați în Rusia.

Publicația de limbă rusă Meduza (cu redacția în afara Rusiei) arată că, în ciuda informațiilor care circulă pe canalele de Telegram privind încercuirea sediilor Wagner de la Sankt Petersburg și din alte locații de către Armata Rusă, martorii de la fața locului nu confirmă nicio astfel de desfășurare de forțe. “Prigojin chiar a declarat rebeliune, dar nu există semnele acestei rebeliuni”, mai arată Meduza, într-o postare făcută aproape de miezul nopții de vineri spre sâmbătă.

Update, ora 23.30: Evgheni Prigojin susține că militarii ruși au bombardat o tabără a mercenarilor Wagner, din spatele frontului. UPDATE: Comisia Națională Anti-Terorism din Rusia a deschis o anchetă pentru instigare la revoltă armată ca urmare a declarațiilor șefului Wagner.

Acuzațiile lansate de Evgheni Prigojin nu au nicio bază. Ca urmare a acestor declarații, FSB a deschis o anchetă pentru instigare la revoltă armată. Cerem suspendarea imediată a acțiunilor ilegale (demarate de șeful Wagner“, se arată în comunicatul Comisiei Naționale Anti-Terorism din Rusia, citat de agenția TASS.

În același timp, presa rusă mai scrie că președintele Vladimir Putin a fost informat despre situația iscată de Evgheni Prigojin, iar “toate măsurile necesare au fost luate”.

Update: Pe canalul de Telegram al serviciului de presă al lui Evgheni Prigojin a fost postat un mesaj audio, etichetat ca declarație făcută de șeful mercenarilor. În mesaj, Prigojin anunță că una din taberele luptătorilor Wagner a fost lovită din spatele frontului, adică de către militarii ruși, provocând un număr mare de victime.

În mesaj, Prigojin declară: “Consiliul comandanților Wagner a luat o decizie – răul adus de conducerea militară a Rusiei trebuie oprit. Cei care au ucis astăzi băieții noștri, care au distrus zeci de mii de vieți de soldați ruși, vor fi pedepsiți. Mișcarea următoare aparține lui Wagner. Cer tuturor să nu ni se opună. Vom considera pe oricine rezistă ca fiind o amenințare și îl vom distruge imediat. Rog pe toți să rămână calmi, să nu cedeze provocărilor, să rămână în casele lor”.

În înregistrare nu este precizată locația taberei Wagner și nu există confirmări independente despre incident. The Guardian scrie că nu este clar dacă amenințările făcute de Prigojin sunt îndreptate către Kremlin: “Aceasta nu este o lovitură de stat militară, este un marș al justiției. Acțiunile noastre nu împiedică în niciun fel forțele armate”, a mai adăugat el.

Ministerul rus al Apărării a spus că postările făcute de Prigojin și de conturile asociate acestuia sunt falsuri și sunt considerate o provocare informațională. Ministerul a spus că desfășoară operațiuni doar în zona liniei de contact cu militarii ucraineni.

Știrea inițială: Război în Ucraina. Șeful Wagner îi acuză în premieră pe liderii de la Kremlin că au mințit cu privire la justificarea invaziei și au gestionat prost conflictul. Afirmă că forțele ruse se retrag în estul și sudul Ucrainei, iar rapoartele oficiale nu reflectă situația catastrofală de pe front.

Într-un videoclip de 30 de minute publicat vineri pe rețelele sale de socializare, oligarhul Evgheni Prigojin, confident și fost bucătar al lui Putin, fondator al grupului Wagner, a acuzat Ministerul rus al Apărării că i-a mințit pe ruși atunci când au descris o “poveste nebunească despre agresiunea din partea ucraineană și planurile de a ne ataca cu întregul bloc NATO”. Prigojin a mai spus că invazia ar fi putut fi evitată, deoarece președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi fost pregătit să negocieze cu Rusia înainte de război.

De asemenea, a afirmat că operațiunea a fost prost planificată, cu soldați prost pregătiți: “cumva, un grup de proști a decis că nimeni nu va înțelege ce făceau în timpul antrenamentului” și a dat vina pe liderii ruși pentru miile de morți înregistrate în rândul soldaților ruși.

Șeful Wagner a mai avut anterior afirmații critice despre gestionarea războiului la adresa unor lideri ruși, în special despre ministrul Apărării Serghei Șoigu, dar niciodată nu a pus la îndoială motivarea invaziei, până acum. Pe de altă parte, videoclipul nu este primul semn de tensiune dintre Prigojin și liderii de la Kremlin. La începutul acestui an, a acuzat guvernul că nu a dat trupelor sale suficientă muniție pentru luptele din Bakhmut, iar la începutul lunii iunie, soldații Wagner au luat prizonier un comandant rus.

Liderul grupului de mercenari Wagner spune că forțele ruse se retrag în estul și sudul Ucrainei, unde ucrainenii avansează.Acum pe teren… armata rusă se retrage de pe fronturile Zaporijie și Herson. Forțele armate ale Ucrainei împing înapoi armata rusă. Ne spălăm în sânge. Nimeni nu aduce rezerve. Ceea ce ne spun ei [liderii Rusiei] este cea mai profundă înșelăciune. Nu avem niciun control, e numai isterie. Când liderii beau un pahar de vodkă și țipă prin telefon la soldați, ca niste porci, să se întoarcă la posturi, fără să lupte alături de ei. (…) În alte părți, nenorociții ăștia, după ce realizează că au pierdut bucăți mari de teren, vin și zic că se regrupează în poziții mai valoroase. La fel se întâmplă la Bakhmut. Inamicul se infiltrează din ce în ce mai adânc, fără să-și sacrifice soldații sau echipamentul. Singurul lucru pe care îl sacrifică este muniția. Între timp, soldații noștri mor. Frontul se prăbușește repede”. Declarația lui Prigojin contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin, care a susținut în repetate rânduri că Kievul suferă pierderi catastrofale. 

Influența lui Prigojin a crescut în timpul conflictului. Forța paramilitară a preluat un rol central în războiul din Ucraina, conducând bătălia pentru orașul Bakhmut, unde mii de ruși au murit. Luptătorii Grupului Wagner, susținuți de zeci de mii de recruți din închisori, au jucat un rol central în capturarea de către Rusia a orașului din regiunea Donețk – cea mai lungă și probabil cea mai sângeroasă bătălie a conflictului.

Până la acest moment, nu a existat încă o reacție din partea Kremlinului la afirmațiile lui Prigojin.

Sursă: WSJ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday