“Astăzi, avem rezultatul important pentru coaliția aviatică. Grecia va lua parte la pregătirea piloților noștri pe aeronavele F-16. Sunt recunoscător pentru această propunere. Suntem recunoscători că va exista un sprijin de apărare din partea Greciei pentru Ucraina. Echipele noastre discută detaliile relevante”, a declarat Volodimir Zelenski în timpul unei conferințe de presă la Atena, fără a oferi detalii în legătură cu antrenamentele. Grecia se va alătura astfel României și Danemarcei, țările care au anunțat deja că vor oferi antrenamente piloților și inginerilor ucraineni. 

În timpul discursului, președintele ucrainean a mai anunțat că Grecia va oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor și că “companiile grecești sunt pregătite să ia parte la transportul de cereale ucrainene”. De asemenea, Grecia s-a alăturat țărilor membre G7 care oferă Ucrainei garanții de securitate. 

Duminică, Danemarca și Olanda au anunțat că vor furniza Ucrainei primele avioane F-16. Odată ce antrenamentele piloților se vor încheia, Danemarca va livra 19 avioane, iar Olanda 42. Acestea ar urma să ajungă, cel mai probabil, la începutul anului viitor. În urma anunțului, Rusia a declarat că livrarea aeronavelor “va duce la o escaladare a conflictului”

Surse alternative: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday