Anunțul a fost făcut în urma vizitei lui Volodimir Zelenski în Olanda. La scurt timp, premierul olandez Mark Rutte a declarat că țara sa are, în total, 42 de avioane F-16 disponibile, însă că este prea devreme pentru a spune dacă toate vor fi donate Ucrainei.

“Astăzi putem anunța că Țările de Jos și Danemarca se angajează să transfere aeronave F-16 către Ucraina și forțele aeriene ucrainene, inclusiv să coopereze cu Statele Unite și alți parteneri, odată ce condițiile pentru un astfel de transfer vor fi îndeplinite.”, a mai declarat Mark Rutte.

Ulterior, ministrul danez de Externe a confirmat angajamentul țării de a da avioane F-16 Ucrainei și a spus că “sprijinul pe care Danemarca îl acordă Ucrainei este neclintit”. Volodimir Zelenski a precizat că numărul aeronavelor furnizate de Danemarca va fi de 19.

Anterior, SUA au dat asigurări că vor aproba livrarea de avioane F-16, de producție americană, către Ucraina, “imediat ce piloții își vor încheia instruirea”. Primele două state despre care s-a precizat că vor face livrările au fost Olanda și Danemarca, care se află în fruntea unei coaliții de 11 țări ce susțin transferul de F-16 în Ucraina.

Ieri, ministrul ucrainean al Apărării a anunțat că piloții, inginerii și tehnicienii ucraineni au început să se antreneze pe avioanele F-16. Totuși, durata minimă a antrenamentelor este de șase luni, ceea ce face puțin probabilă livrarea avioanelor anul acesta. 

Ucraina a făcut eforturi pentru a obține aeronavele încă de la începutul războiului, însă, abia în mai, președintele SUA Joe Biden a aprobat programele de pregătire a piloților ucraineni pe F-16. 

F-16 Fighting Falcon este considerat unul dintre cele mai sigure și eficiente avioane de luptă din lume. Poate fi înarmat cu rachete ghidate de precizie și bombe și este capabil să zboare cu peste 2.000 km/h.

Datorită capacităților sale, F-16 va putea permite Armatei Ucrainene să atace cu precizie, indiferent de condițiile meteorologice și chiar și pe timpul nopții.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday