Ambasadorul Rusiei din Danemarca a declarat pentru agenția de presă daneză Ritzau că “faptul că Copenhaga a decis acum să doneze avioane F-16 Ucrainei duce la o escaladare a conflictului. Ascunzându-se în spatele premisei că Ucraina trebuie să determine ea însăși condițiile de pace, Danemarca caută prin acțiunile și declarațiile oficialilor săi să lase Ucraina fără altă opțiune decât să continue confruntarea militară cu Rusia

Ministrul Apărării din Danemarca, Jakob Ellemann-Jensen, a transmis că Ucraina poate folosi aceste aeronave doar pe teritoriul țării: “Noi donăm arme cu condiția ca acestea să fie folosite pentru a alunga inamicul de pe teritoriul Ucraina. Nimic mai mult. Acestea sunt condițiile, fie că este vorba de tancuri, avioane de luptă sau alte echipamente”.

Danemarca va oferi în total Ucrainei 19 avioane de luptă F-16. Volodimir Zelenski a transmis ieri că Olanda va furniza, la rândul ei, astfel de aeronave. Piloții ucraineni au început deja antrenamentul pe avioanele F-16, în România și Danemarca, și va dura cel puțin șase luni.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday