Reuters, care a avut acces la o scrisoare a șefului diplomației UE, Josep Borrell, adresată țărilor în curs de dezvoltare și membrelor G20, scrie că UE trimite un avertisment în legătură cu tactica Rusiei de a vinde cereale la prețuri reduse, pentru a crea relații de dependență cu țările vulnerabile. Borrell îndeamnă statele membre să vorbească “cu o voce clară și unită” pentru a împinge Moscova să revină la acordul privind exportul de cereale din Ucraina, care a permis exportul în siguranță prin Marea Neagră. 

În scrisoare se arată că “în timp ce lumea se confruntă cu perturbări de aprovizionare și cu prețuri mai mari, Rusia abordează acum țările vulnerabile cu livrări de cereale la prețuri reduse, pretinzând că rezolvă o problemă, pe care a creat-o tot ea. Aceasta este o politică cinică de utilizare deliberată a alimentelor ca armă pentru a crea noi dependențe prin exacerbarea vulnerabilităților economice și a insecurității alimentare globale”.

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin le-a spus liderilor africani că Moscova este pregătită să suplinească exporturile de cereale ucrainene către Africa, “atât comercial, cât și sub formă de ajutor”, pentru a îndeplini ceea ce el a spus că este un “rolul critic al Rusiei în securitatea alimentară globală”. 

“Acordul cerealelor” a fost negociat în iulie 2022, prin încheierea a două acorduri separate, între ONU și Rusia, pe de o parte, și între ONU și Ucraina, de cealaltă parte, cu medierea Turciei, pentru crearea unor coridoare de transport de cereale prin Marea Neagră, fapt ce a contribuit la atenuarea unei crize alimentare globale, izbucnite după invadarea Ucrainei de către Rusia. După ce, luna trecută, Rusia a denunțat acordul, a devenit tot mai clar că Putin dorește în realitate să mărească exporturile ruse de cereale, folosind criza alimentară astfel creată pentru a pune presiune pentru eliminarea sancțiunilor. Astfel, Armata Rusă a început să bombardeze porturile și infrastructura ucraineană de cereale, de pe Dunăre și de la Marea Neagră, iar prețurile cerealelor au crescut. Rusia a atacat ieri, pentru a doua oară consecutiv, portul Ismail, aflat la granița cu România, după ce, cu doar câteva zile în urmă, trei nave civile de marfă au fost observate în timp ce navigau spre port pentru a încărca cereale, ignorând astfel amenințările rușilor. 

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday