Potrivit canalelor ucrainene, cel puțin cinci drone rusești (Shahed, de producție iraniană) au lovit miercuri dimineață, la ora 1, orașul Ismail, țintind în special portul de cereale. Au fost detectate de forțele ucrainene, care au transmis o alertă de raid aerian, precizând că dronele vin dinspre Marea Neagră.

Pe rețelele de socializare din România au fost postate imagini filmate din Deltă, exploziile fiind văzute și auzite inclusiv din orașul Tulcea, aflat la circa 20 de kilometri.

În cursul zilei de ieri, mai multe nave civile de transport au decis să intre în apele teritoriale ucrainene, venind din zona economică a României, pentru a încărca cereale de la Ismail. Potrivit Forbes, acestea au fost supravegheate de aeronave de luptă (antinavă) ale NATO.

Navele rusești aflate în Marea Neagră nu au atacat aceste cargouri, Rusia preferând să bombardeze portul de destinație al acestora. Deși nu a impus în mod formal o blocadă a porturilor ucrainene, situație în care vapoarele din țările terțe sunt avertizate că vor fi considerate beligerante dacă o încalcă, navele rusești transmit semnale radio și avertismente către toate navele care au ca destinație Ucraina, terorizându-le.

ISW observă că anunțul de ieri al Rusiei, potrivit căreia Ucraina ar fi atacat cu drone navale două nave de război din Marea Neagră, creează condițiile pentru escaladarea situației. Rusia a susținut că cele două nave de război escortau cargouri civile, dar, mai arată ISW, nu există și dovezi în acest sens.

Surse: PravdaUA, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday