Trei oficiali cu informații în domeniu au declarat pentru CNN că hackeri afiliaţi Beijingului au spart contul ambasadorului Nicholas Burns, ca parte a operaţiunii recente de colectare de informaţii, în cadrul căreia hackerii au pătruns în securitatea cloud a Microsoft. 

Oficialii transmit că hackerii au accesat, de asemenea, contul de e-mail al lui Daniel Kritenbrink, asistentul secretarului american de stat pentru Asia de Est, care a călătorit recent în China, şi s-au infiltrat şi în e-mailurile secretarului pentru Comerț, Gina Raimondo. Wall Street Journal a relatat că, la momentul actual, se crede că reţeaua a compromis sute de mii de e-mailuri ale guvernului american. 

Atacul a început în luna mai, când hackerii chinezi au reușit să obțină parolele conturilor de email ale oficialilor americani. Autoritățile americane au depistat scurgerea de informații abia la mijlocului lunii iunie, când un analist al Departamentului de Stat a observat o activitate cibernetică neobișnuită în sistemele informatice ale departamentului și a alertat Microsoft, compania care deține serviciul Outlook de email al oficialilor. În consecinţă, Microsoft a anunţat că va extinde numărul softurilor de securitate la care clienții au acces gratuit.

Deşi hackerii au pătruns în sistemul neclasificat de e-mail al guvernului american, administrația Biden consideră că operațiunea a oferit Beijingului informații despre modul de gândire al SUA, înainte de călătoria lui Blinken în China din iunie, a relatat CNN. Ca răspuns la evaluarea Microsoft, Ministerul chinez de Externe a acuzat Washingtonul că își desfășoară propriile operațiuni de hacking.

Faptul că oficialii americani și analiștii Microsoft au avut inițial probleme în a identifica modul în care hackerii au spart conturile de email a confirmat faptul că în spatele atacului se află o echipă mai mult decât potentă de hackeri, mai scrie CNN.

Oficialii americani au catalogat în mod constant China drept cel mai avansat dintre adversarii SUA în spațiul cibernetic, un domeniu care a fost în mod repetat o sursă de tensiune bilaterală în ultimii ani. FBI a declarat că Beijingul are un potenţial de hacking mai mare decât toate celelalte guverne la un loc.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday