Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, “toate trupele au părăsit Jenin, iar operațiunea a fost finalizată”. Locuitorii și jurnaliștii aflați în zonă au declarat, de asemenea, că au văzut convoaie militare israeliene părăsind orașul după lăsarea întunericului. Atacul este considerat cea mai mare operațiune militară israeliană din ultimii 20 de ani.

În urma retragerii, militanții palestinieni din Fâșia Gaza au lansat un atac cu cinci rachete spre Israel, care nu a fost soldat cu victime. Armata israeliană a declarat ulterior că a interceptat rachetele și că a atacat cu avioanele o unitate subterană de fabricare a armamentului din Gaza, drept răspuns.

Situația din tabăra de refugiați din Jenin a escaladat după atacul de luni. În tabără au trăit aproximativ 14.000 de persoane în mai puțin de jumătate de kilometru pătrat, aceasta fiind unul dintre punctele centrale ale valului de violență care a cuprins Cisiordania de mai bine de un an, atrăgând tot mai multă îngrijorare la nivel internațional. În urma atacului israelian, aproximativ trei mii de persoane au fugit din tabără. Totuși, tabăra nu adăpostea doar refugiați, susțin israelienii, ci și militanți din Hamas, Jihadul Islamic și Fatah, “un paradis pentru teroriști”. Aceștia au fortificat tabăra cu obstacole și posturi de supraveghere pentru a contracara raidurile regulate ale armatei.

În urma raidului, forțele israeliene au descoperit depozite subterane de explozibili, unul ascuns într-un tunel sub o moschee, au confiscat 1.000 de arme și au arestat 30 de suspecți. Armata israeliană a declarat că atacul a avut ca scop “distrugerea infrastructurii și armelor militanților din tabăra de refugiați din Jenin”. 

Pe timpul operațiunii israeliene, un atac al unui palestinian a avut loc ieri la  Tel Aviv. Aflat la volanul unei mașini, acesta a intrat într-un grup de pietoni, pe care i-a atacat ulterior cu un cuțit. În urma acestui incident, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul nu va fi descurajat de un astfel de atac și va continua să lupte împotriva terorismului. De asemenea, acesta a promis în timpul unei vizite la o bază militară din apropiere de Jenin că va “dezrădăcina terorismul” și că în acest moment ne încheiem misiunea și pot spune că activitatea noastră extinsă în Jenin nu este o operațiune singulară”.

Surse alternative: The Guardian, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday