Forțele israeliene au lansat atacuri aeriene și terestre asupra orașului Jenin, din nordul Cisiordaniei, în ceea ce ar fi, conform israelienilor, “o încercare de combatere a terorismului”, țintită împotriva militanților palestinieni. Atacul a început încă din timpul nopții, când forțele israeliene au pătruns în oraș cu blindate, drone și sute de militari, distrugând clădiri și un centru de comandă al militanților palestinieni folosit pentru comunicații și depozitarea armelor. Aceasta era înconjurată de blocuri rezidențiale și de mai multe clădiri folosite de către ONU pentru ajutorarea refugiaților. Cel puțin opt persoane au fost ucise în urma atacului, alte aproximativ 50 au fost rănite, iar zece se află în stare critică. 

Brigada Jenin, o unitate formată din grupuri militante cu sediul în tabăra de refugiați aglomerată din oraș, a declarat că a avut un schimb de focuri cu forțele israeliene și că a doborât o dronă.

Atacurile din zonă ar putea continua pe o perioadă nedeterminată, au declarat forțele de apărare israeliene. Locuitorii orașului au fost avertizați prin SMS-uri trimise de pe numere de telefon israeliene să rămână în casă, în timp ce militanții palestinieni au fost “sfătuiți să se predea pentru siguranța lor și a celor din jur”.

Tabăra de refugiați din centrul orașului Jenin, veche de zeci de ani, are una dintre cele mai ridicate rate de șomaj și sărăcie dintre toate taberele de refugiați din Cisiordania, potrivit ONU. Mii de rezidenți ai taberei se află pe listele de supraveghere israeliene, ceea ce nu îi face eligibili pentru permise de muncă. În ultimele luni, confruntările din zonă au devenit și mai intense. Cel mai recent atac a avut loc pe 19 iunie, când cinci palestinieni au fost uciși.

Odată cu intensificarea atacurilor din zonă, au crescut îngrijorările legate de o posibilă ofensivă condusă de Israel, care ar putea fi mai bine organizată decât raidurile obișnuite care au loc pe timpul nopții. Forțele israeliene au precizat că scopul incidentului nu a fost de a prelua controlul și nici de a  lansa un atac îndreptat spre Autoritățile Palestiniene. Operațiunea s-a concentrat asupra taberei de refugiați, care reprezintă un “blocaj ce trebuie dezmembrat”. 

Potrivit unui purtător de cuvânt al președintelui Autorității Palestiniene, atacurile sunt “o nouă crimă de război împotriva poporului nostru lipsit de apărare”. Incursiunea din Jenin este prima de la bătălia din 2002, când peste 50 de palestinieni și 23 de soldați israelieni au fost uciși. Doar anul acesta, 133 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania, luptele fiind parte a uneia dintre cele mai grave vărsări de sânge în această zonă în ultimele două decenii.

Surse alternative: Washington Post, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday