O înregistrare video care circulă pe rețelele sociale arată o camionetă care a urcat pe un trotuar din apropierea unui mall, intrând mai apoi pe o pistă de biciclete. Poliția israeliană crede, la acest moment, că atacatorul este un palestinian din Cisiordania ocupată. Poliția a calificat incidentul drept terorist și a precizat că bărbatul a fost “neutralizat” de către un civil înarmat.

Organizația paramilitară palestiniană Hamas a lăudat atacul, fără a-l revendica în mod direct: Operațiunea eroică de la Tel Aviv este începutul răspunsului la agresiunea asupra orașului Jenin”.

Incidentul din nordul Tel Avivului vine pe fondul invaziei militarilor israelieni în Cisiordania, cea mai amplă operațiune din regiunie din ultimii 20 de ani. Militarii au intrat cu blindatele în tabăra de refugiați Jenin din Cisiordania, cunoscută de mult timp ca bastion al militanților. Mii de persoane au fost evacuate din tabără, iar militarii israelieni au blocat intrările în oraș. Numărul palestinienilor decedați a ajuns la zece. 

Purtătorul de cuvânt al forțelor armate israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că operațiunea a fost lansată din cauza faptului că Jenin a fost folosit de peste 50 de ori pentru a ataca Israelul, numai în ultimul an. Astăzi, un consilier israelian pentru securitate națională a declarat că intervenția este pe cale de a îndeplini toate obiectivele stabilite, însă nu există nicio indicație clară despre când s-ar putea încheia. 

Surse alternative: Euronews, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday