Anunțul a fost făcut de către premierul Rishi Sunak, în urma vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski la Londra, din această dimineață. Potrivit premierului, “sute de rachete de apărare aeriană și sisteme aeriene fără pilot, inclusiv sute de drone de atac cu rază lungă de acțiune, de peste 200 km” urmează să intre în dotarea Armatei Ucrainene în următoarele luni, pentru a putea fi folosite în contraofensiva de primăvară. 

Premierul Sunak a declarat că, la vară, piloţii ucraineni urmează să primească o instruire de zbor elementară, prin adaptarea programului de instrucţie folosit de piloţii britanici. Astfel, ucrainenii îşi vor dezvolta abilități de pilotaj pe care le pot aplica pe un alt tip de aeronavă.  Această pregătire însoţeşte eforturile Marii Britanii de a colabora cu alte țări pentru a furniza avioane de atac F16. În plus, Marea Britanie va găzdui, luna viitoare, o conferinţă pentru a mobiliza investițiile internaționale în vederea sprijinirii reconstrucției Ucrainei, în special în domeniul energiei regenerabile şi al tehnologiei.

Anul acesta, Marea Britanie a furnizat sprijin militar semnificativ, echipamente, tancuri grele Challenger 2, tunuri autopropulsate, sute de vehicule blindate și rachete, inclusiv rachete sol-aer Starstreak și rachete de croazieră Storm Shadow. De la izbucnirea războiului, Regatul Unit a antrenat, 15 mii de soldați ucraineni pe teritoriul său, la care se adaugă alţi 22 de mii de soldați antrenați în Ucraina în cadrul Operațiunii Orbital.

Marea Britanie colaborează cu partenerii din G7, NATO și din alte țări  pentru a oferi Ucrainei ajutor militar pentru a-și consolida și proteja securitatea pe termen lung, chiar și după încheierea războiului cu Rusia. Sunak a explicat: “Acesta este un moment crucial în rezistența Ucrainei. Are nevoie de sprijinul susținut al comunității internaționale pentru a se apăra împotriva barajului de atacuri necruțătoare și nediscriminatorii […] Chiar dacă liniile de front ale războiului de agresiune al lui Putin se află în Ucraina, conflictul afectează întreaga lume”.

Sursă: Guvernul Marii Britanii

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday