Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a confirmat că premierul Rishi Sunak l-a asigurat pe Volodimir Zelenski, în cadrul unei discuții telefonice avute sâmbătă, că va trimite Ucrainei tancuri Challenger 2 “cu scopul de a împinge trupele rusești înapoi”.

“Prim-ministrul a subliniat ambiția Marii Britanii de a intensifica sprijinul pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de tancuri Challenger 2 și sisteme de artilerie suplimentare. Există un consens asupra necesității de accelerare a sprijinului militar și diplomatic, la nivel global, pentru Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt citat de presa britanică.

Biroul lui Sunak a precizat că mai multe detalii vor fi furnizate în scurt timp, dar BBC afirmă că ar fi vorba despre aproximativ 12 astfel de tancuri.

Challenger 2 este un tanc de luptă conceput pentru a ataca și distruge alte tancuri și, potrivit Reuters, este modelul care s-a evidențiat cel mai mult în conflictele din Irak. Are un echipaj de 4 persoane, poate atinge aproape 60 km/h și un tun de calibru 120 mm, precum și două mitraliere de 7,6 mm.

Președintele Zelenski i-a răspuns lui Sunak afirmând că “această decizie va trimite și semnalul corect către alți parteneri. Sprijinul britanicilor este impenetrabil”. Un oficial din ministerul britanic al Apărării a precizat că laburiștii vor susține complet decizia guvernului Sunak. Săptămâna aceasta, și președintele Poloniei a anunțat că vrea să trimită Ucrainei o companie de tancuri Leopard 2, construite în Germania, comparabile ca performanță cu cele britanice, dar acest lucru nu poate fi făcut fără acordul țării producătoare.

În jurul orei 14.30, o alertă aeriană a fost declanșată în toată Ucraina.

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday