Update: Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat în Camera Comunelor a Parlamentului că Marea Britanie a decis să trimită Ucrainei rachetele de croazieră “Storm Shadow”: “Pot confirma faptul că Marea Britanie donează rachete Storm Shadow Ucrainei. Donarea acestora oferă Ucrainei cea mai bună șansă de a se apăra“, a declarat ministrul, citat de The Guardian.

Ben Wallace nu a explicat până acum dacă Marea Britanie a început deja livrarea de astfel de rachete, așa cum relata presa internațională anterior.

Știrea inițială:

Aceste rachete oferă Kievului o capacitate pe care a cerut-o încă de la începutul războiului și reprezintă “un punct de cotitură din perspectiva razei de acțiune“, au declarat mai mulți oficiali ai Armatei SUA pentru CNN.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, dezvoltată în comun de Regatul Unit și Franța. Este de obicei lansată din aer, și poate lovi ținte la peste 250 km – puțin sub capacitatea sistemelor ATACMS produse de americani, pe care Ucraina le-a cerut de mult timp. Până acum, sistemele HIMARS furnizate Ucrainei de către SUA au fost configurate să aibă o rază de acțiune de aproximativ 80 de km, deși și acestea, în mod normal, pot atinge ținte și la 300 km.

Mai mulți oficiali occidentali au confirmat pentru CNN și Reuters că Regatul Unit a furnizat deja Kievului mai multe rachete de croazieră Storm Shadow, după ce în urmă cu câteva zile The Washington Post a scris despre intenția britanicilor de a trimite astfel de arme ucrainenilor.

Așadar, Storm Shadow ar putea lovi cel puțin până în teritoriul ocupat de Rusia în estul Ucrainei. Un oficial occidental a declarat pentru CNN că Regatul Unit a primit asigurări de la guvernul ucrainean că aceste rachete vor fi utilizate numai pe teritoriul suveran al Ucrainei și nu în interiorul Rusiei. Desfășurarea rachetelor are loc în timp ce forțele ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă menită să recupereze teritoriul deținut de Kremlin în partea de est și de sud a țării.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus azi că țara sa are nevoie de “puțin mai mult timp” înainte de a lansa contraofensiva, pentru a permite mai multă parte din ajutorul militar occidental promis să sosească în țară.

Oficialii americani au subliniat în mod repetat că vor continua să susțină Ucraina “atâta timp cât va fi nevoie”. Cu toate acestea, SUA au fost precaute în ultimul an în furnizarea de arme Ucrainei care ar putea să lovească pe teritoriul Rusiei.

Surse: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday