Marea Britanie pare că este gata să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, potrivit jurnaliștilor de la The Washington Post, care citează un anunț de achiziție distribuit la începutul lunii Fondului Internațional pentru Ucraina, condus de Regatul Unit.

În acest document, ministerul britanic al Apărării a cerut “exprimări de interes” în furnizarea de rachete cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri. Specificațiile solicitate se potrivesc rachetelor de croazieră Storm Shadow (produse de UK), iar potrivit TWP, pot fi instalate pe avioanele ucrainene de fabricație sovietică. Britanicii au cerut un răspuns în trei zile.

Nu a fost luată nicio decizie finală, potrivit unui oficial nenumit din Marea Britanie, care a refuzat să ofere detalii suplimentare cu privire la tipul și cantitatea rachetelor, precum și timpul de livrare. Cu toate acestea, se pare că anunțul este un pas semnificativ în aprovizionarea Kievului cu astfel de muniții.

Astfel de rachete pot ajunge până pe teritoriul Rusiei, dar Ucraina a promis în repetate rânduri că nu va folosi armele cu rază lungă primite de la aliați pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei. Kievul a cerut de multă vreme țărilor occidentale să îi furnizeze rachete cu rază mai lungă de acțiune, argumentând că astfel de arme ar putea schimba cursul războiului, permițând forțelor ucrainene să lovească posturile de comandă rusești, liniile de aprovizionare, depozitele de muniții și de combustibil din Crimeea și teritoriile ocupate din estul Ucrainei.

Cu toate acestea, mulți dintre aliații Kievului, inclusiv SUA, au fost reticenți în a oferi astfel de capacități. Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anunțat pe 8 februarie că Marea Britanie va furniza Ucrainei arme cu rază mai lungă de acțiune. Cu toate acestea, nu era clar la ce fel de rachete se referea și când vor fi livrate.

Washington Post a remarcat faptul că, din moment ce Kievul se pregătește să lanseze o contraofensivă majoră în următoarele câteva săptămâni, capacitatea de a lovi mult în spatele liniei de contact va ajuta la deschiderea drumului pentru o ofensivă terestră a tancurilor și trupelor de infanterie.

Sursă: The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday