Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat: “Cu ceea ce avem putem merge mai departe și să avem succes. Dar am pierde o mulțime de oameni. Cred că este inacceptabil. Așa că trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp. Brigăzile de luptă sunt pregătite, dar mai este nevoie de unele lucruri, cum ar fi vehicule blindate, care sosesc în loturi”.

Contraofensiva de primăvară s-ar putea dovedi decisivă în război, notează BBC, redesenând liniile frontului care, în ultimele luni, au rămas cam aceleași. Totuși, în ultimele săptămâni oficialii ucraineni au încercat să diminueze așteptările privind eventualele progrese militare. Un oficial de rang înalt a avertizat că viitorul asalt nu trebuie văzut ca “un glonț de argint” într-un război care a intrat deja în a 15-a lună.

Marți, secretarul american de Stat a afirmat că Ucraina a primit tot ce are nevoie pentru a reuși să-și recucerească teritoriile ocupate. O declarație similară a făcut și Secretarul General al NATO, în urmă cu două săptămâni. Jens Stoltenberg preciza atunci că Armata Ucraineană a primit 98% din vehiculele de luptă promise, adică 1.550 de blindate și 230 de tancuri.

Pentru Kiev, orice rezultat considerat de Occident ca fiind dezamăgitor ar putea însemna o reducere a sprijinului militar și presiuni pentru negocierea păcii cu Rusia, atrage atenția publicația britanică. Discuțiile ar putea face referire și la cedări teritoriale, în condițiile în care forțele rusești controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean, iar patru regiuni din est au fost anexate la Federația Rusă, dar în urma unor referendumuri nerecunoscute la nivel internațional.

Zelenski a mai afirmat că nimeni nu poate obliga Ucraina să cedeze teritorii: “De ce ar trebui vreo țară din lume să-i dea lui Putin din teritoriul său?, s-a întrebat el retoric. Deocamdată, negocierile de pace par departe, pentru că ambele state au declarat că vor lupta “până la victorie”.

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday