The Wall Street Journal și CNN relatează că, astăzi, un avion de luptă chinez J-11, înarmat cu patru rachete aer-aer, s-a apropiat de un avion american de patrulare P-8 și i-a cerut să nu se apropie de spațiul aerian chinez.

Reporterii spun că incidentul s-a produs deasupra Insulelor Paracel, revendicate atât de China, cât și de Vietnam. Piloții american au răspuns aeronavei de luptă a Chinei că se află în spațiul aerian internațional.

Un episod similar a avut loc în decembrie, când de un avion american care efectua operațiuni de recunoaștere deasupra Mării Chinei de Sud s-a apropiat o aeronavă chineză. Partea chineză a declarat că avionul american ar fi virat brusc spre el, însă Beijingul nu a dorit să se angajeze în discuții legate de acest eveniment cu Washingtonul.

“Tendința pare a fi una de agresivitate în creștere treptată”, a comentat căpitanul Will Toraason, comandantul aeronavelor de supraveghere ale Marinei SUA din zonă modul de acțiune al piloților militari chinezi.

Tensiunile dintre cele două state s-au accentuat după ce SUA au doborât un balon chinez de supraveghere. Beijingul a susținut constant că era doar un balon meteorologic scăpat de sub control, dar experții americani au spus că aparatul avea la bord aparatură de interceptare a comunicațiilor. De altfel, autoritățile chineze au acuzat ulterior SUA că spionează China, folosindu-se chiar de avioanele de patrulare.

China revendică toate zonele bogate în resurse din Marea Chinei de Sud și are dispute teritoriale cu mai multe state. A construit chiar insule artificiale pentru a pretinde că apele internaționale fac parte din teritoriul său. În acest context, Marina SUA desfășoară frecvent acțiuni de patrularea pentru a limita pretențiile de control asupra regiunii și pentru a documenta evoluția militarizării insulelor artificiale. 

Surse: The Wall Street Journal, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday