Potrivit CNN care citează un oficial, eforturile de recuperare sunt în desfășurare în largul coastei, în apropierea locului unde a fost doborât balonul.

Obiectul a fost observat pentru prima dată deasupra statului Montana, la începutul acestei săptămâni, și a călătorit prin mijlocul țării, urmând modelele meteorologice, înainte de a părăsi sâmbătă SUA continentală.

Înainte ca balonul să fie doborât, Administrația Federală a Aviației a emis ordin de oprire la sol pentru trei aeroporturi, iar spațiul aerian a fost închis în largul coastei Carolinei de Sud, deoarece avioanele militare americane au monitorizat obiectul deasupra Oceanului Atlantic.

Anterior, președintele Joe Biden a declarat că “ne vom ocupa” de balonul de spionaj al Chinei care survolează SUA și că a discutat diverse opțiuni cu armata, fără a detalia o decizie. A mai transmis că aparatul de zbor reprezintă o “încălcare clară” a suveranității SUA.

Liderii militari au luat în calcul să doboare balonul de supraveghere la mare altitudine încă de la începutul săptămânii, când a fost reperat, dar în cele din urmă au renunțat la acest plan, din cauza riscului că resturile ar putea ateriza în zone locuite.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a amânat o vizită în China, care trebuia să se desfășoare în acest weekend. China a transmis că navă este folosită în scopuri meteorologice civile și în alte scopuri științifice, și regretă că s-a rătăcit în spațiul aerian al SUA.

Surse alternative: CNN, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday