Marea Britanie. Economia a stagnat în ultimul trimestru din 2022 și a evitat la limită intrarea în recesiune.

Datele furnizate de Oficiul Național de Statistică al Regatului Unit (ONS) arată că economia a stagnat în ultimele trei luni din 2022, comparativ cu trimestrul precedent. Banca Angliei se aștepta însă la o creștere slabă, de +0,1%, însă analiștii au prevăzut stagnarea. Economia britanică a evitat la limită recesiunea, după ce PIB-ul scăzuse cu -0,3% în T3. 

Datele din T4 sunt rezultatul unei creșteri economice în octombrie și noiembrie, anulată însă de o scădere de -0,5% în ultima lună a anului, ca urmare a grevelor angajaților din diferite sectoare ale industriei și a creșterii inflației. Totodată, economia a fost afectată în decembrie și de încasările slabe în sectorul sporturilor, având în vedere Cupa Mondială și prezența slabă a suporterilor pe stadioane, la meciurile din Premier League.

Economia s-a contractat brusc în decembrie, ceea ce înseamnă că, practic, nu a existat o creștere economică în ultimele trei luni ale anului trecut. Pe tot parcursul anului 2022, economia a crescut în total cu 4%. În ciuda reducerilor recente ale veniturilor gospodăriilor, restaurantele, barurile și agențiile de turism au avut un an puternic. Între timp, industria sanitară și cea a educației au început, de asemenea, să își revină după pandemie”, a declarat unul dintre directorii ONS.

Reamintim, săptămâna trecută, Banca Angliei a majorat dobânda de referință cu 0,5% și a semnalat că seria de majorări în forță a luat sfârșit.

Surse: Sky News, Financial Times

Folosim cookies