Wall Street Journal explică faptul că în ultimii zece ani, Serviciul Național de Sănătate a avut un buget strict, destul de redus, însă în ciuda acestui fapt, s-a menținut printre cele mai bune din lume cheltuind mai puțin pe cap de locuitor decât alte state europene mari și mult mai puțin decât SUA.

Totuși, sistemul pare că este copleșit, iar acest fenomen s-a accentuat în ultimii ani. De exemplu, pacienții care au suferit infarct sau atac cerebral sunt nevoiți să aștepte și până la o oră și jumătate pentru o ambulanță. Spitalele sunt atât de pline, încât au început să refuze pacienți, lucru neobișnuit în Marea Britanie. WSJ remarcă faptul că 7,1 milioane de persoane din Anglia sunt pur și simplu blocate pe listele de așteptare pentru intervenții medicale ce nu sunt urgente (ex: operații de șold, operații la genunchi, etc). Unul din cinci britanici aștepta o programare medicală sau un tratament din partea NHS în decembrie. 

Pe lângă acestea, luni a avut loc și cea mai mare grevă din istoria NHS. Mii de paramedici și asistente au întrerupt lucrul, nemulțumiți de salariile mici și de condițiile dificile de muncă. De asemenea, instituția are un deficit de peste 100 de mii de angajați, conform guvernului britanic. Toate aceste probleme vin după o perioadă de doi ani în care sistemul, chiar dacă a făcut față exemplar în fața Covid, a fost epuizat de pandemie. “Sistemul de sănătate din Marea Britanie se confruntă cu o criză cum nu am mai văzut în cariera mea. Marea Britanie a confundat ieftinirea cu eficiența în abordarea sa în domeniul sănătății, iar acest lucru se vede acum”, a declarat un fost director executiv al NHS.

Covid a întârziat tratamentele pentru pacienți, ceea ce a dus la o listă de așteptare imensă. Spitalele din Anglia erau deja la 98% din capacitate în decembrie, când a început sezonul gripal. Întârzierile în tratarea oamenilor cauzează moartea prematură a 300 – 500 de persoane pe săptămână, potrivit estimărilor Colegiului Regal de Medicină de Urgență. La sfârșitul lunii ianuarie, guvernul britanic a anunțat finanțare pentru achiziția de ambulanțe și a o mie de paturi, dar și pentru angajarea mai multor dispeceri. Totodată, a promis că va aloca 17 miliarde de dolari în următorii doi ani pentru a rezolva din problemele NHS. 

NHS este cel mai mare angajator din Europa, cu aproximativ 1,2 milioane de salariați, și are un buget pentru 2022-2023 de aproximativ 188 de miliarde de dolari, finanțat din taxe și impozite. În prezent, are 2,9 medici la mia de locuitori, față de o medie europeană de 3,7. Experții subliniază că îmbătrânirea populației va spori cererea pentru servicii medicale. Conform unei estimări a OCDE, numărul persoanelor din Regatul Unit cu vârsta de 85 de ani și peste se va dubla, ajungând la peste 3 milioane până în 2041. 

Analiza integrală pe WSJ

Foto: David Ridley | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday