Datele furnizate de Oficiul Național de Statistică al Regatului Unit (ONS) arată că economia a stagnat în ultimele trei luni din 2022, comparativ cu trimestrul precedent. Banca Angliei se aștepta însă la o creștere slabă, de +0,1%, însă analiștii au prevăzut stagnarea. Economia britanică a evitat la limită recesiunea, după ce PIB-ul scăzuse cu -0,3% în T3. 

Datele din T4 sunt rezultatul unei creșteri economice în octombrie și noiembrie, anulată însă de o scădere de -0,5% în ultima lună a anului, ca urmare a grevelor angajaților din diferite sectoare ale industriei și a creșterii inflației. Totodată, economia a fost afectată în decembrie și de încasările slabe în sectorul sporturilor, având în vedere Cupa Mondială și prezența slabă a suporterilor pe stadioane, la meciurile din Premier League.

Economia s-a contractat brusc în decembrie, ceea ce înseamnă că, practic, nu a existat o creștere economică în ultimele trei luni ale anului trecut. Pe tot parcursul anului 2022, economia a crescut în total cu 4%. În ciuda reducerilor recente ale veniturilor gospodăriilor, restaurantele, barurile și agențiile de turism au avut un an puternic. Între timp, industria sanitară și cea a educației au început, de asemenea, să își revină după pandemie”, a declarat unul dintre directorii ONS.

Reamintim, săptămâna trecută, Banca Angliei a majorat dobânda de referință cu 0,5% și a semnalat că seria de majorări în forță a luat sfârșit.

Surse: Sky News, Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday