Război în Ucraina. Rusia continuă ofensiva susținută pe tot Frontul de Est. Vineri dimineața, un mare număr de bombardiere strategice lansează rachete asupra Ucrainei. Sunt confirmate lovituri aeriene inclusiv asupra Kievului.

Este alertă aeriană în toată Ucraina, vineri dimineață, iar pe rețelele de socializare circulă deja imagini și informații privind lovituri ale unor rachete de croazieră sau ale dronelor de producție iraniană la Kiev, Harkov, Zaporijie și Herson. Mai devreme, autoritățile militare ucrainene anunțaseră că rușii au ridicat în aer zece bombardiere strategice Tupolev Tu-(95) care pot lansa multiple rachete de croazieră.

Dimineață devreme, rușii au lansat un atac masiv asupra regiunilor Harkov și Zaporijie cu “un număr record de rachete S-300”. Potrivit autorităților militare ucrainene 35 de proiectile de acest fel ar fi ajuns asupra zonelor controlate de ucraineni. S-300 este o rachetă antiaeriană, de producție sovietică, pe care Rusia o deține în stocuri foarte mari și o folosește și pentru bombardament balistic. Trimisă în acest fel, racheta are o precizie mică, dar este aproape imposibil de interceptat de antiaeriana ucraineană.

Potrivit ISW, cel mai probabil curs de acțiune al Rusiei va fi un efort ofensiv susținut în regiunea Luhansk. “Faptul că Armata Rusă își concentrează acum eforturile ofensive aici, nu exclude însă posibilitatea continuării acțiunilor contraofensive ucrainene, în Luhansk sau oriunde altundeva în viitor”.

În ultimele 24 de ore, forțele ruse au continuat să preseze de-a lungul liniei Svatove-Kreminna. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins un atac rusesc la 15 km vest de Svatove. Ministerul rus al Apărării a anunțat că elementele Districtului Militar Central operează în direcția Liman (la vest de Kreminna) și folosesc sisteme termobarice de lansare de rachete multiple TOS-1. ISW arată că acest lucru sugerează că aceasta ar putea fi axa prioritară de atac pentru ruși.

Imagini viralizate pe rețelele de socializare arată cum ucrainenii lovesc un vehicul blindat rusesc BMPT Terminator, la aproximativ 8 km sud de Kreminna. Acest fapt, arată ISW, indică implicarea tehnologiilor mai noi ale rușilor în această zonă a frontului.

Ucrainenii spun că au respins un atac rusesc lângă Bilohorivka, iar bloggerii militari ruși susțin că trupele lor desfășoară operațiuni ofensive la nord de Bilohorivka și au atacat la aproximativ 5 km sud de Kreminna.

În zona Bakhmut, rușii continuă atacurile poziționale, dar par a prefera acum să controleze prin bombardament liniile de aprovizionare către acest oraș, devenit un simbol al rezistenței ucrainene, la fel ca Mariupol (care în final totuși a căzut).

Surse: ISW, PravdaUA

Folosim cookies