SUA. Rezerva Federală majorează dobânda de referință cu 0,25%, conform așteptărilor. Avertizează însă că vor mai exista creșteri în viitor, pentru a încetini avansul inflației.

Rezervele Federale (banca centrală a Statelor Unite) au majorat dobânda de referinţă pentru a opta oară consecutiv, cu +0,25%, pentru a reduce inflaţia şi a ţine sub control dezechilibrele economice încă prezente în SUA.

Oficialii FED au declarat la finalul ședinței de astăzi că vor fi necesare, în continuare, astfel de creşteri pentru a readuce inflaţia la cote normale: Indicatorii arată o creştere moderată a producţiei şi consumului […] Sunt mai multe locuri de muncă, iar rata şomajului rămâne scăzută. Inflația s-a atenuat într-o oarecare măsură, dar rămâne la un nivel ridicat”.

După cele opt majorări ale dobânzii de referinţă, indicatorul a ajuns la un interval-ţintă de 4,5-4,75%, o mișcare anticipată de investitori și semnalată de bancherii centrali americani. În trecut, Fed a impus creşteri semnificative sau chiar agresive ale dobânzii de referinţă (0,5% în decembrie şi 0,75% în septembrie).

Fed speră că poate continua să reducă inflația de la 6,5% până la ținta de 2% fără a declanșa o recesiune severă şi fără a provoca creşteri substanțiale ale ratei șomajului.

Surse alternative: The Washington Post, Reuters

Foto: Pla2na | Dreamstime

Folosim cookies