Rezervele Federale (banca centrală a Statelor Unite) au majorat pentru a șasea oară în acest an dobânda de referință, în funcție de care se calculează costurile împrumuturilor, pentru a reduce inflația ajunsă la 7,1% în noiembrie.

Indicatorul a început anul la un nivel apropiat de zero, iar după cele șase majorări (inclusiv patru consecutive de câte 0,75%), a ajuns la un interval-țintă de 4,25%-4,5%, cel mai mare din 2007 și până în prezent. Reprezentanții FED au semnalat că ar putea majora dobânda până la 5,1% în 2023 și anticipează o creștere a ratei șomajului până la 4,6% și a economiei americane cu doar 0,5%. Pentru 2024, creșterea PIB-ului a fost estimată la 1,6%, iar pentru 2025 la 1,8%.

Jerome Powell, președintele FED, a explicat că ritmul de majorare a indicatorului a fost încetinit pentru a vedea cum reacționează economia la impactul cumulat al celor șase majorări de până acum. A adăugat: “datele privind inflația primite până acum, în octombrie și noiembrie, arată o reducere binevenită a ritmului de creștere a prețurilor, dar va fi nevoie de mult mai multe dovezi substanțiale pentru a da încredere că inflația se află pe o traiectorie descendentă susținută”.

Surse alternative: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday