Creșterea ratei dobânzii de referință a fost anunțată la sfârșitul unei reuniuni de două zile a Fed (Rezervele Federale – banca centrală a SUA), de către președintele Jerome Powell. Este a treia creștere consecutivă de trei sferturi de punct procentual și a patra din acest an și va aduce dobânda FED la peste 3%.

Cu puține semne deocamdată că acțiunile sale funcționează, Fed și-a intensificat mișcările pentru a reduce cererea și pentru a stopa creșterea prețurilor. Washington Post observă că bancherii centrali americani merg înainte, în ciuda riscului ca piața muncii să fie slăbită de măsurile lor, iar economia să intre în recesiune.

Previziuni economice publicate miercuri arată că oficialii americani se așteaptă la o creștere a șomajului, care este în prezent de 3,7%, până la 4,4%. până la sfârșitul anului 2023, ceea ce ar corespunde intrării economiei în recesiune.

De asemenea, Fed și-a scăzut în mod semnificativ previziunile privind PIB-ul SUA, la doar +0,2% în acest an. Proiecția de inflație indică o reducere de la peste 8% în prezent, la 5,4%, anul viitor.

Oficialii Fed iau în considerare încă două creșteri ale dobânzii de referință, care ar putea ajunge la 4,4% până la finalul acestui an. Dolarul a ajuns din nou la nivelul maxim istoric față de euro, iar prețul petrolului a scăzut după anunțul Fed, deși acesta era anticipat.

Sursă alternativă: Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday