Rezervele Federale (banca centrală a Statelor Unite) au majorat dobânda de referinţă pentru a opta oară consecutiv, cu +0,25%, pentru a reduce inflaţia şi a ţine sub control dezechilibrele economice încă prezente în SUA.

Oficialii FED au declarat la finalul ședinței de astăzi că vor fi necesare, în continuare, astfel de creşteri pentru a readuce inflaţia la cote normale: Indicatorii arată o creştere moderată a producţiei şi consumului […] Sunt mai multe locuri de muncă, iar rata şomajului rămâne scăzută. Inflația s-a atenuat într-o oarecare măsură, dar rămâne la un nivel ridicat”.

După cele opt majorări ale dobânzii de referinţă, indicatorul a ajuns la un interval-ţintă de 4,5-4,75%, o mișcare anticipată de investitori și semnalată de bancherii centrali americani. În trecut, Fed a impus creşteri semnificative sau chiar agresive ale dobânzii de referinţă (0,5% în decembrie şi 0,75% în septembrie).

Fed speră că poate continua să reducă inflația de la 6,5% până la ținta de 2% fără a declanșa o recesiune severă şi fără a provoca creşteri substanțiale ale ratei șomajului.

Surse alternative: The Washington Post, Reuters

Foto: Pla2na | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday