Anunțul Germaniei de a furniza trupelor de la Kiev tancuri Leopard 2 a venit după săptămâni de tensiuni geopolitice, și reprezintă un moment de importanță majoră pentru cursul războiului din Ucraina, arată CNN într-o analiză.
În fața presiunii internaționale intense, Guvernul Scholz a anunțat miercuri decizia de a intensifica sprijinul militar și de a trimite vehiculele militare solicitate insistent de Kiev.
Anunțul germanilor a fost egalat de americani, iar președintele Joe Biden a susținut o conferință de presă în această seară în care a confirmat că SUA vor trimite tancuri Abrams în Ucraina. Decizia Berlinului va încuraja probabil și alte națiuni europene care dețin Leopard să trimită în Ucraina unele dintre vehiculele lor. În total, există aproximativ două mii de vehicule Leopard 2, răspândite în toată Europa.
Afluxul tancurilor occidentale în conflict are potențialul de a schimba forma războiului, iar o viziune optimistă se profilează în întreaga lume cu privire la capacitatea Ucrainei de a revendica teritoriile ocupate de ruși. În mod crucial, ele ar putea permite Ucrainei să lupte de la egal la egal cu forțele Moscovei, în loc să se concentreze în primul rând pe apărare și pe limitarea atacurilor rusești.
Armata germană are 320 de tancuri Leopard 2 în posesia sa, dar nu dezvăluie câte ar fi pregătite pentru luptă, a declarat anterior pentru CNN un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. Ucrainenii au salutat vestea, și au reiterat că au nevoie de “cât mai multe” dintre acestea.
Germanii au mai anunțat că “pregătirea echipajelor ucrainene urmează să înceapă rapid în Germania. Pe lângă instruire, pachetul va include și logistica, muniția și întreținerea sistemelor”. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că tancurile Leopard ar putea fi operaționale în Ucraina în aproximativ trei luni.
Planul pentru încorporarea tancurilor Abrams în Armata Ucrainei va fi probabil mai complicat. Nu numai că vehiculele trebuie să treacă mai întâi Oceanul Atlantic, dar sistemele lor sunt mult mai complexe și funcționează pe bază de kerosen. Ucraina se pregătește pentru o ofensivă rusă în următoarele săptămâni, menită să finalizeze capturarea regiunilor Lugansk și Donețk, obiectivul principal stabilit de Putin pentru ceea ce el numește eufemistic “operațiune militară specială”. De altfel, până la această oră, președintele rus nu a reacționat oficial cu privire la tancurile germane Leopard 2.
Ajutorul militar anterior, cum ar fi sistemele HIMARS, a fost vital pentru a ajuta Ucraina să perturbe progresele Rusiei și să treacă la contraofensive de succes în ultimele luni. Kievul speră acum că tancurile occidentale vor avea un impact similar asupra războiului lent care macină estul Ucrainei.
SUA au început să furnizeze tancuri T-72 recondiționate din epoca sovietică, dar tancurile occidentale moderne sunt superioare în a viza direct pozițiile inamice. Oficialii ucraineni spun că au nevoie de câteva sute de tancuri de luptă, nu numai pentru a-și apăra pozițiile actuale, ci și pentru a duce lupta în fața inamicului în lunile următoare.
Trimiterea tancurilor în Ucraina a fost cândva o linie roșie pentru liderii occidentali, care au fost în general dispuși să furnizeze Kievului arme defensive pentru a respinge amenințarea rusă, dar și-au arătat reticența în a introduce sisteme care ar putea pune forțele ucrainene în avantaj categoric.
Preocuparea de la începutul războiului în unele colțuri ale NATO a fost că depășirea sprijinului militar ar avea riscul de a escalada conflictul și, posibil, chiar de a introduce amenințarea cu atacuri nucleare. Cu toate acestea, la aproape un an de la începutul războiului, acest calcul s-a schimbat, în mare măsură datorită contraofensivelor de succes ale Ucrainei spre sfârșitul anului 2022 și capacității sale de a încorpora sisteme de arme occidentale noi și complexe în unitățile sale. Germania a fost mai lentă decât unii dintre aliații săi în a forța această schimbare de abordare.
Rusia a reacționat furioasă la rapoartele inițiale conform cărora Germania și SUA vor trimite tancuri în Ucraina, în același mod în care a răspuns la decizia anterioară a Regatului Unit de a trimite tancuri. Oficialii de la Kremlin au încercat, de asemenea, să considere trimiterea de tancuri drept un act de agresiune împotriva Rusiei, alimentând narațiunea falsă conform căreia așa-zisa operațiune militară este necesară pentru a apăra interesele Rusiei, mai degrabă decât pentru a captura Ucraina.
Ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Nechaev, a declarat miercuri că decizia Berlinului este “extrem de periculoasă” și duce conflictul “la un nou nivel”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru CNN că donațiile americane și europene de tancuri vor aduce “mai multă suferință și mai multă tensiune pe continent”. Despre tancurile Abrams, a spus că, dacă vor ajunge la ucraineni, “vor arde la fel ca toate celelalte”.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.